Berichten over Landbouw

  1. Piet Adema Anja Haga(7).jpeg
    CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
    Door ChristenUnie Gelderland op 24 april 2024 om 15:09

    In gesprek met minister Adema en Anja Haga

    Afgelopen vrijdagmiddag gingen we samen met boeren in gesprek met Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en lijsttrekker Anja Haga van de ChristenUnie-fractie in het Europees Parlement.

    Lees meer over "In gesprek met minister Adema en Anja Haga"
  2. Landschap Gelderland boom.jpg
    CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png 6. ChristenUnie - Freek Rebel (Nijkerk).jpg
    Door ChristenUnie Gelderland, Freek Rebel op 13 april 2024 om 20:50

    Perspectief bieden bij opstellen VLGG

    In de Gelderse Provinciale Staten is afgelopen woensdag 10 april een motie van de ChristenUnie aangenomen die provincie Gelderland oproept om het VLGG zo op te stellen dat er keuzes worden gemaakt waardoor perspectief ontstaat voor bewoners, boeren, natuur, ondernemers en het landelijk gebied.

    Lees meer over "Perspectief bieden bij opstellen VLGG"

    Labels: , , ,

  3. Koeien.jpg
    CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png 6. ChristenUnie - Freek Rebel (Nijkerk).jpg
    Door ChristenUnie Gelderland, Freek Rebel op 25 oktober 2023 om 19:37

    Zorgen over legalisatie PAS-melders

    We hebben grote zorgen over de haalbaarheid van de deadline voor het legaliseren van PAS-melders. Gelderland kan tot nu toe maar één van de 237 bedrijven legaliseren. Daarom hebben we samen met CDA en VVD schriftelijke vragen gesteld. 

    Lees meer over "Zorgen over legalisatie PAS-melders"
  4. Bos zonsopgang.jpg
    CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
    Door ChristenUnie Gelderland op 2 augustus 2023 om 08:41

    7 keer de ChristenUnie in het coalitieakkoord

    In Gelderland hebben we een coalitieakkoord. In de periode van onderhandelen hebben we geknokt om datgene wat wij als ChristenUnie belangrijk vinden in het akkoord te krijgen. Het resultaat mag er wezen. We laten je graag zeven concrete resultaten uit het akkoord zien.

    Lees meer over "7 keer de ChristenUnie in het coalitieakkoord"
  5. Leven.jpg
    6. ChristenUnie - Dirk Vreugdenhil (Nijmegen).jpg CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
    Door Dirk Vreugdenhil, ChristenUnie Gelderland op 14 april 2022 om 19:31

    De ruimtelijke strijd

    De strijd om de ruimte is losgebarsten. Er is meer ruimte nodig voor de natuur; voor de extensivering van de landbouw; voor de energietransitie en voor meer woningen. Misschien raad je het al: dit kan niet allemaal. Volgens de laatste berekeningen moeten we 1,8 keer meer grond in Gelderland hebben om alle doelen die we als provincie hebben te kunnen realiseren. Het wordt steeds duidelijker dat we keuzes moeten maken en heel zuinig om moeten gaan met grond. 

    Lees meer over "De ruimtelijke strijd"
  6. Boeren laarzen in veld.jpg
    CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png 6. ChristenUnie - Freek Rebel (Nijkerk).jpg
    Door ChristenUnie Gelderland, Freek Rebel op 1 april 2022 om 19:51

    Provincie geen partner van individuele boeren

    Gedeputeerde Staten (GS) heeft de Statenvragen van Statenlid Freek Rebel over het partnerschap tussen provincie en boeren beantwoord. De provincie gaat geen partnerschap aan met individuele boeren, maar wil maatwerk leveren door samen te werken met collectieven zoals LTO Noord.

    Lees meer over "Provincie geen partner van individuele boeren"
  7. Boerin op veld met tablet.jpeg
    Judith Westerink.jpg
    Door Judith Westerink op 20 januari 2022 om 14:06

    Wanneer is het genoeg?

    Als het gaat om verduurzaming van de landbouw, hoor ik vaak de vraag: “Wanneer is het genoeg?” (o.a. Martin Sommer in de Volkskrant van 30 oktober jl.) De vraag komt voort uit zorg om de toekomst van de landbouw. De eisen die aan boeren worden gesteld ten aanzien van dierenwelzijn, emissies en biodiversiteit worden steeds strakker. Dit vraagt dat agrarische bedrijven zich continu blijven aanpassen. Terwijl er al heel veel stappen zijn gezet. Sommigen raken hierdoor ontmoedigd. Ze hebben het gevoel dat ze het nooit goed kunnen doen. Het is natuurlijk jammer als boeren de moed en de lol in het werk verliezen.

    Lees meer over "Wanneer is het genoeg?"
  8. Blog functiecombinaties voor website-01.jpg
    Judith Westerink.jpg
    Door Judith Westerink op 30 november 2021 om 15:45

    Niet alles kan overal gecombineerd

    Er wordt gezegd dat in Gelderland tot 2030 ruim 80.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Om met de energietransitie een beetje vaart te maken, wordt gezegd dat we niet genoeg hebben aan zonnepanelen op daken, maar dat ook zeker ruimte nodig is op landbouwgrond en misschien zelfs wel in natuur. Om overstromingen, droogte en hitte aan te kunnen, is het nodig om het landschap grondig aan te passen. Er wordt ruimte gezocht voor uitbreiding van bedrijventerreinen, recreatiegebieden en (circulaire) industrie. Natuurgebieden moeten groter, want dan worden ze meer robuust. En dan is het nog nodig om de landbouw te extensiveren. Ook daarvoor is grond nodig. 

    Lees meer over "Niet alles kan overal gecombineerd"
  9. Landschap Tiel.jpeg
    6. ChristenUnie - Dirk Vreugdenhil (Nijmegen).jpg
    Door Dirk Vreugdenhil op 23 november 2021 om 20:00

    Gelderland voorop in stikstofaanpak: 25% verlaging binnen vier jaar

    De stikstofproblematiek raakt ons allemaal. Voor de boer gaat het om het eigen bedrijf dat in de knel komt, voor de woningzoeker weerspiegelt het de wanhoop waarmee gezocht wordt naar een passende woonruimte en voor de ondernemer betekent het uit- of afstel van de plannen die op tafel liggen. 

    Lees meer over "Gelderland voorop in stikstofaanpak: 25% verlaging binnen vier jaar"
  10. Plantjes.jpg
    Judith Westerink.jpg
    Door Judith Westerink op 14 januari 2021 om 11:39

    Voor een gezond Gelderland

    Dit bericht was geschreven op basis van de kennis van dat moment. Inmiddels is duidelijk geworden dat gebruik van bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan in de Gelderse grondwaterbeschermingsgebieden. Lees hier het vervolg.

    In Gelderland is het toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op landbouwgrond waar vervuiling binnen 1-25 jaar de bronnen kan hebben bereikt waar drinkwater wordt gewonnen.  Uit rapporten van RIVM en de RON blijkt dat bestrijdingsmiddelen tot de grootste bedreigingen behoren van de kwaliteit van het drinkwater. Dit gaat over uw en mijn gezondheid. En die van onze kinderen en kleinkinderen. 

    Lees meer over "Voor een gezond Gelderland"