Berichten over Woningbouw

 1. Spoor.jpg
  Judith Westerink.jpg
  Door Judith Westerink op 26 oktober 2022 om 13:36

  De vooruitziende blik van Koning Willem I

  Koning Willem I is beroemd om zijn spoorwegen en kanalen. Hij wilde het suffe Nederland opstuwen in de vaart der volkeren. Met zijn vooruitziende blik bouwde hij spoorlijnen en legde hij kanalen aan en veranderde daarmee het Nederlandse landschap. Een enorme boost voor handel en industrie! Nederland werd veel beter te bereizen, ook voor mensen met een smallere beurs. En toen kwam de auto. Veel kanalen en spoorlijnen zijn in onbruik geraakt. Wie weet nog dat de Rijnbrug bij Rhenen eigenlijk een spoorbrug is? 

  Lees meer over "De vooruitziende blik van Koning Willem I"
 2. Leven.jpg
  Dirk 1 DSC_6768_lr (1).jpg CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
  Door Dirk Vreugdenhil, ChristenUnie Gelderland op 14 april 2022 om 19:31

  De ruimtelijke strijd

  De strijd om de ruimte is losgebarsten. Er is meer ruimte nodig voor de natuur; voor de extensivering van de landbouw; voor de energietransitie en voor meer woningen. Misschien raad je het al: dit kan niet allemaal. Volgens de laatste berekeningen moeten we 1,8 keer meer grond in Gelderland hebben om alle doelen die we als provincie hebben te kunnen realiseren. Het wordt steeds duidelijker dat we keuzes moeten maken en heel zuinig om moeten gaan met grond. 

  Lees meer over "De ruimtelijke strijd"
 3. Fiets.jpg
  Dirk 1 DSC_6768_lr (1).jpg Wouter Kamp.jpg
  Door Dirk Vreugdenhil, Wouter Kamp op 2 februari 2022 om 16:38

  Wonen is een grondrecht

  Wonen is in ons land een sociaal grondrecht. In artikel 22 van de grondwet staat het zo: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Internationaal gezien doen we het goed. We mogen trots zijn op onze volkshuisvesting. Maar het hebben van een betaalbare woning is ook in Gelderland niet vanzelfsprekend. 

  Lees meer over "Wonen is een grondrecht"
 4. Blog functiecombinaties voor website-01.jpg
  Judith Westerink.jpg
  Door Judith Westerink op 30 november 2021 om 15:45

  Niet alles kan overal gecombineerd

  Er wordt gezegd dat in Gelderland tot 2030 ruim 80.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Om met de energietransitie een beetje vaart te maken, wordt gezegd dat we niet genoeg hebben aan zonnepanelen op daken, maar dat ook zeker ruimte nodig is op landbouwgrond en misschien zelfs wel in natuur. Om overstromingen, droogte en hitte aan te kunnen, is het nodig om het landschap grondig aan te passen. Er wordt ruimte gezocht voor uitbreiding van bedrijventerreinen, recreatiegebieden en (circulaire) industrie. Natuurgebieden moeten groter, want dan worden ze meer robuust. En dan is het nog nodig om de landbouw te extensiveren. Ook daarvoor is grond nodig. 

  Lees meer over "Niet alles kan overal gecombineerd"