De ChristenUnie fractie Gelderland wenst u gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Op woensdag 13 november vond de Begrotingsbehandeling plaats in de Provinciale Staten van Gelderland
Woensdag 30 oktober vind de ALV van ChristenUnie Gelderland plaats in Wageningen. De avond staat in het teken van het thema Wonen
Marieke van de Beek is de nieuwe fractievoorzitter van ChristenUnie Gelderland.
Op woensdag 18 september brachten we een bezoek aan de Foodvalley. Op de maandelijkse fractiedag bezoeken we elke keer een Gelderse regio om op werkbezoek te gaan.
Afgelopen woensdag kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet van plan is om het NPLG te schrappen. In Gelderland zijn wij de afgelopen tijd bezig geweest met het Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG), ons provinciale plan voor het overkoepelende NPLG.
Het openbaar vervoer is een nutsvoorziening maar is op dit moment erg kwetsbaar. Om die reden diende de ChristenUnie tijdens de behandeling van de Perspectiefnota een motie in waarmee opgeroepen wordt om te komen tot een gezamenlijk plan waarbij het OV niet nog verder onder druk komt te staan alvorens bezuinigingen door te voeren.
In de laatste Statenvergadering van dit seizoen is het voorstel aangenomen om vijf windmolens te realiseren bij Horst & Telgt, gemeente Ermelo. Het is een mooi plan, waar de windmolens in lijn langs de snelweg worden gezet. Lokaal eigenaarschap en het lokaal delen in de baten maken onderdeel uit van het plan. Ook zijn er in overleg met alle betrokkenen strenge normen afgesproken voor slagschaduw en geluid.
Het debat over het onderzoek naar de gedragingen van de Commissaris van de Koning heeft vandaag plaatsgevonden. Hierin heeft John Berends een verklaring afgelegd waarin hij aangaf zijn taken neer te leggen tot het einde van zijn ambtstermijn. ‘Ik heb begrip voor de wens tot rust in de organisatie.’
In de Kadernotitie klimaat hebben we vastgelegd welke doelen we hebben met ons klimaatbeleid. Ook worden de kaders geschetst voor de klimaatmaatregelen, om deze doelen te bereiken
Op woensdag 5 juni bezocht de Gelderse fractie van de ChristenUnie de Kop van de Veluwe. Het bezoek begon ’s ochtends bij het bedrijf Myne in Harderwijk. Dit bedrijf focust zich op het circulair verwerken van metalen.
Op woensdag 8 mei ontvingen Maarten van der Velde en Ben Bloem namens de Gelderse fractie verschillende gasten op het Huis der Provincie in Arnhem. We maken verslag!
Afgelopen vrijdagmiddag gingen we samen met boeren in gesprek met Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en lijsttrekker Anja Haga van de ChristenUnie-fractie in het Europees Parlement.
Op woensdag 3 april bezocht de fractie de Regio Rivierenland/Fruitdelta Rivierenland. ’s Morgens waren we in de Bommelerwaard. Ingeklemd tussen de Waal en de Maas is de waterhuishouding in dit gebied een sterk staaltje vakmanschap. Het Waterschap Rivierenland vertelde ons er meer over.
Op woensdagavond 3 april vond de eerste bijeenkomst van de Denktank van de ChristenUniefractie op het Huis der Provincie in Arnhem plaats.
In de Gelderse Provinciale Staten is afgelopen woensdag 10 april een motie van de ChristenUnie aangenomen die provincie Gelderland oproept om het VLGG zo op te stellen dat er keuzes worden gemaakt waardoor perspectief ontstaat voor bewoners, boeren, natuur, ondernemers en het landelijk gebied.
Veel woningen met te weinig bewoners, zo kopte de NOS deze morgen. Dat artikel sluit goed aan bij het onderwerp waar we woensdag in de Gelderse Staten over spraken: de staat van de volkshuisvesting.
Partijen uit de Gelderse Provinciale Staten brengen vandaag een verklaring uit tegen Jodenhaat in provincie Gelderland.
Bij zorghoutvesterij Welna komen goede zorg voor de schepping en goede zorg voor elkaar samen. Samen met Stephan de Bruin van het bestuur van ChristenUnie Epe gingen wij op bezoek.
Afgelopen woensdag brachten we een bezoek aan het prachtige Hattem en gingen we in gesprek met Arend Palland en Marinus Kers van de Hattemse fractie en Gert van der Rhee van de fractie in Heerde.
PAS-melders moeten binnen een jaar gelegaliseerd worden, desnoods met onconventionele maatregelen en turbo-legalisatie. Onze motie hierover werd afgelopen woensdag breed aangenomen.
Heb jij zin in een uitdagende, praktische en inhoudelijke parttime politieke functie? Heb jij affiniteit met de provinciale thema’s zoals Natuurbeheer, Landbouw, Wonen, Openbaar Vervoer, Energietransitie of Klimaat? Dan is de ChristenUnie Gelderland naar jou op zoek!
De verkoop van de boerderij in Doornspijk is stopgezet en wordt opnieuw gedaan. De provincie ziet in dat het niet duidelijk was hoe de inschrijvingen zouden worden beoordeeld. Hier zijn we blij om.
Een boek lenen bij je bibliotheek en die al een dag later afhalen? Het lijkt vanzelfsprekend, maar er zit een hele wereld achter. Vorige week was ik, namens de Gelderse ChristenUniefractie op werkbezoek bij Rijnbrink in Deventer.
Vandaag is het de Dag van de Betaalde Liefde: sekswerkers vragen op een positieve manier aandacht voor het werk dat ze doen. Ook ik wil er vandaag aandacht voor vragen.
Afgelopen vrijdag stak de Gelderse fractie de IJssel over om een bezoek te brengen aan de Provinciale Statenfractie van ChristenUnie Overijssel in Zwolle.
Al vele jaren werkt de Provincie Gelderland aan plannen voor een Railterminal langs de A15 en de Betuwelijn, in de omgeving van knooppunt Valburg. Met realisatie van zo’n terminal komt er een punt, waar de overslag van goederen van vrachtverkeer naar het spoor en vice versa kan plaatsvinden. Naast economische en logistieke voordelen, zou hiermee het vrachtverkeer over de weg worden verminderd, en daarmee ook de uitstoot van o.a. CO2 en stikstof.
Hoe ziet jouw (woon)omgeving eruit? Zie je natuur, verkeer of winkels? Waar je ook woont: bij bijna alles wat je ziet, is ooit een keuze gemaakt om het daar aan te leggen. Bij die keuze is een afweging gemaakt: vaak waren er meerdere opties mogelijk, maar was er niet genoeg ruimte om ze allemaal te realiseren. Voor dit dilemma staan wij ook als provincie.
Je productieproces verduurzamen als het elektriciteitsnet op het bedrijventerrein ‘vol’ zit. Dat kan toch niet? Daarvoor heb je een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Maar dat duurt jaren. En we willen nú verduurzamen. Het lijkt onmogelijk. Maar daar legde ABB in Ede zich niet bij neer. Wij waren op werkbezoek om te horen hoe ze dit aangepakt hebben.
Afgelopen woensdag bespraken we wederom de wolf in de Provinciale Staten; een belangrijke stap in een langlopend traject. In 2015 was de wolf officieel weer terug in Nederland en op dit moment leven er waarschijnlijk minimaal 80 wolven in Gelderland.
In Lochem hebben inwoners de handen ineengeslagen om de stad te verduurzamen. Samen hebben ze de energiecoöperatie LochemEnergie opgericht.
Statenleden van de Gelderse ChristenUnie-fractie bezochten afgelopen woensdag samen met de lokale ChristenUnie-SGP fractievoorzitter Dick Ebbers de Dorpsstraat in Laag-Keppel.
In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we toiletten gaan inbouwen in bestaande treinen. Daar is geld voor gereserveerd. Maar ook het legen, schoonmaken en onderhouden van toiletten kost geld. En daarom komt de provincie nu met een voorstel om dit geld uit de jaarlijkse begroting van verkeer en vervoer te halen.
Na meer dan een jaar wachten met slechte communicatie en weinig transparantie vanuit provincie Gelderland heeft Stichting De Vier Merken te horen gekregen dat een ander voorstel de voorkeur van provincie Gelderland heeft.
Het stroomnet is vol in Gelderland. En dat houdt de gemoederen in de Provinciale Staten aardig bezig. Want wat betekent het, als er geen nieuwe aansluitingen meer worden gedaan? Wat betekent dat voor de woningbouw, die we juist willen versnellen? Of voor de energietransitie? Voor de economie in Gelderland?
22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst elf Gelderlanders stellen zich verkiesbaar voor de ChristenUnie. Mooi om te zien dat onze provincie zo goed vertegenwoordigd is. We stellen je graag voor aan de Gelderse kandidaten, zodat jij precies weet op wie je kan gaan stemmen.
Vandaag stond er een spoeddebat op de agenda over het tweejaarlijkse rapport van Vizier op Oost over het welzijn van de LHBT-gemeenschap in Gelderland en Overijssel en de veiligheidsbeleving van deze groep.
Mooi resultaat van ons werk in de Provinciale Staten: dankzij een motie en amendement van fractievoorzitter Freek Rebel is het houtoogst verbod in Gelderland teruggedraaid.
De energietransitie is in volle gang en dat is mooi nieuws. Maar we vinden dat het college niet genoeg aandacht heeft voor de problemen op het stroomnet. Daarom heeft Statenlid Marieke van de Beek een motie ingediend.
Vandaag zou ik stil willen staan bij geloof in de samenleving. Want zonder geloof is er geen samenleving. Onze samenleving zoals we deze nu kennen komt niet vanzelf tot stand. We geloven in gedeelde idealen en moeten met elkaar hard werken om het zo goed te hebben en te houden.
Goed nieuws voor de leefbaarheid in Gelderland en in het bijzonder die in omgeving Nijmegen en Weurt. Gemeente Nijmegen heeft besloten de Asfaltcentrale op te kopen en daarmee zal de fabriek eind dit jaar haar deuren sluiten. Goed nieuws voor de bewoners van Nijmegen en Weurt, die al vele jaren last hebben van stankoverlast en gezondheidsschade.
Op donderdagavond 9 november 2023 organiseert Navigators Studentenvereniging Ede in samenwerking met de ChristenUnie en het CDA een verkiezingsdebat in Ede met Don Ceder en Anne Kuik.
Er moet een snellere oplossing komen voor het probleem met het overvolle verdeelstation van elektriciteit in Hattem. Samen met het CDA stellen we schriftelijke vragen.
We hebben grote zorgen over de haalbaarheid van de deadline voor het legaliseren van PAS-melders. Gelderland kan tot nu toe maar één van de 237 bedrijven legaliseren. Daarom hebben we samen met CDA en VVD schriftelijke vragen gesteld.
De Gelderse ChristenUnie en VVD-fractie willen dat er snel helderheid komt over het voorstel dat Stichting De Vier Merken heeft ingediend. De fracties hebben om die reden nogmaals schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Onze fractie heeft met een groot aantal andere fracties schriftelijke vragen ingediend over de Bergsche Maasdijk.
Erg goed nieuws voor het ov in onze provincie. Vorige week donderdag werd een motie van Mirjam Bikker – onze ChristenUnie-fractievoorzitter in de Tweede Kamer – met brede steun in de Kamer aangenomen. Er wordt 300 miljoen euro vrijgemaakt voor het tegengaan van verdere kostenstijgingen en daarmee verdere verschraling van het regionale ov.
Vandaag, 27 september, bespraken de Provinciale Staten de Najaarsnota. Hieruit blijkt dat veel plannen en ambities op het gebied van klimaat en energietransitie vertraging oplopen. Vaak gaat het om geld dat via de provincie beschikbaar wordt gesteld aan derde partijen, die projecten op het gebied van klimaat en energie uitvoeren.
Samen met de ChristenUnie Zaltbommel, lokale fracties van andere partijen en het bewonerscomité Bergsche Maasdijk Veilig kwam onze fractie bijeen om te praten over de verkeersveiligheid op de Bergsche Maasdijk tussen Well en Wijk en Aalburg.
Schitterende natuur, rustig kabbelend water en een imponerend kasteel; bij slot Loevestein is het heerlijk ontspannen. Maar dit was hier niet altijd zo. Slot Loevestein was ruim 200 jaar een politieke gevangenis. Dit maakt het kasteel uniek in zijn soort.
Vorige week verschenen er meerdere zorgwekkende berichten over de plannen van Lelystad Airport in de media. Wat betekent dit voor onze provincie? Statenlid Freek Rebel diende statenvragen in met het CDA.
In Gelderland hebben we een coalitieakkoord. In de periode van onderhandelen hebben we geknokt om datgene wat wij als ChristenUnie belangrijk vinden in het akkoord te krijgen. Het resultaat mag er wezen. We laten je graag zeven concrete resultaten uit het akkoord zien.
Vandaag was het code rood, het stormde in ons land. Ook in 1916 trok er een grote storm over ons land. De dijken rondom de Zuiderzee braken door, met vele slachtoffers en grote schade tot gevolg. Onder leiding van meneer Lely werden de plannen om de Zuiderzee te beheersen en dus af te sluiten en in te polderen werkelijkheid.
Hoe kunnen we de wolf beheren? Vandaag stond tijdens de Provinciale Statenvergadering de wolf weer in de spotlight.
“We zijn trots op Gelderland. Want wij zijn de mooiste provincie, maar we hebben de grootste uitdaging.” zei fractievoorzitter Freek Rebel in het debat over Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG). Met het programma VLGG wil provincie Gelderland onder andere een gebiedsplan aan het Rijk leveren over onderwerpen die betrekking hebben op water, klimaat, natuur en stikstof.
Na de Provinciale Statenvergadering over het coalitieakkoord en de beëdiging van Dirk Vreugdenhil als gedeputeerde verandert er het een en ander binnen de fractie.
In de (voorlopig) laatste aflevering van Vreugdenhil & Rebel In Alle Staten blikken Freek en Dirk terug op de onderhandelingen en beantwoorden ze de meest gestelde vragen over het coalitieakkoord.
Vandaag heeft de ChristenUnie het coalitieakkoord getekend. Na een periode van intensieve onderhandelingen gaan we de komende periode samen met BBB, VVD, CDA en SGP deelnemen aan het Gelderse bestuur. Dirk Vreugdenhil zal door de fractie worden voorgedragen als beoogd gedeputeerde. Met het nieuwe akkoord blijven we onze verantwoordelijkheid nemen voor de mensen en de aarde die ons is toevertrouwd. We hebben dan ook veel zin om de komende jaren aan de slag te gaan.
Het elektriciteitsnet in Nederland raakt vol. Steeds vaker horen we berichten over zogenaamde ‘netcongestie’; er is meer electriciteit dat door het elektriciteitsnet wil gaan, dan dat er op dat moment doorheen kan. Je zou het kunnen zien als honderden auto's die willen invoegen op een overvolle snelweg; er ontstaat file.
Afgelopen week kwam ik opnieuw in contact met een buschauffeur. Hij had grote zorgen over de staat van het busvervoer in onze provincie. En die zorgen zijn niet nieuw. Wij roepen het al jaren: het OV staat onder grote druk. Het is een open wond geworden die vraagt om een serieus behandelplan. Het stadium van pleisters plakken zijn we ondertussen allang gepasseerd.
“In dit wilde westen wordt de natuur het grootste slachtoffer” vertelt lijsttrekker Vreugdenhil
De handel met stikstofrechten kan in de praktijk tot een forse toename van de uitstoot van stikstof leiden. Die conclusie trekken wij op basis van een verkenning naar de effecten van de handel in stikstof. Onze lijsttrekker Dirk Vreugdenhil en Tweede Kamerlid Pieter Grinwis laten zien dat de gebruikte rekenmethode een dusdanig beperkt deel van de totale stikstofuitstoot meet, dat de verplaatsing van stikstofrecht tot bijna 200 keer hogere uitstoot kan leiden. “Op deze manier schaden we de natuur alleen nog maar meer, terwijl de overheid de grip op stikstofuitstoot volledig verliest,” aldus Vreugdenhil. “We moeten de stikstofhandel nu echt aan banden leggen.”
De luchtruimherziening – de indeling van het luchtruim voor vliegtuigen – is al jaren onderwerp van veel discussie. Zo is er sprake van een vierde aanvliegbuis richting Schiphol boven Gelderland en Utrecht. Via de nieuwe aanvliegroute moeten dagelijks zo'n 120 vliegtuigen naar Schiphol vliegen. Daarmee wil de overheid de druk op andere aanvliegroutes verminderen en de overlast spreiden en bovendien de aanvliegroutes verkorten.
Gisteravond deed de ChristenUnie Gelderland mee aan het Regenboogdebat, georganiseerd door het COC Midden-Gelderland. Na afloop van het debat bestond de mogelijkheid voor de Gelderse politieke partijen om het Regenboog Stembusakkoord te ondertekenen. Wij hebben ervoor gekozen om dit niet te doen.
We vinden inclusie zeer belangrijk en hebben daarom een manifest geschreven, waarin wij beschrijven hoe een inclusieve samenleving er volgens ons uitziet en wat u, als kiezer, van ons mag verwachten in de weg naar die inclusieve samenleving. Lees het manifest hier
Wat vind jij belangrijk voor Gelderland? Over diverse thema’s organiseren wij zogenaamde ‘Ruimte voor Gespreksavonden’ door heel Gelderland. Hoe denk jij bijvoorbeeld over Wonen en Welzijn of over Natuur en Landbouw? Laat het ons weten tijdens een Ruimte voor Gespreksavond. De Statenleden zijn benieuwd naar jouw verhaal. Schuif jij ook aan? De koffie of thee staat voor je klaar. Iedereen is van harte welkom.
Het loopt niet altijd zoals je vooraf bedacht had! Dat geldt ook voor de afgelopen bestuursperiode. We hebben plannen gemaakt voor Gelderland met de kennis die we in 2019 hadden, maar wie had kunnen bedenken dat er zoveel zou veranderen in de wereld, in ons land en in onze provincie. Dat begon allemaal al twee dagen na het sluiten van het coalitieakkoord.
Reizen is duur geworden. Niet alleen voor de automobilist maar ook voor de reiziger in het openbaar vervoer (OV). Bovendien hebben we te vaak gezien dat bussen niet rijden door gebrekkig materieel of door een tekort aan chauffeurs. Menig woord is hier al over gesproken. Het onderzoeksrapport ‘OV onder druk’ concludeert terecht dat de boom kaal is, het dorre hout is eruit.
Het is mij al langer een doorn in het oog: de nonchalance waarmee wordt gebouwd in het groen. Nieuwe bedrijventerreinen, woningen, XXL dozen: ze nemen happen uit ons landschap alsof we daar genoeg van hebben. Terwijl er nog genoeg plekken zijn die schreeuwen om een opknapbeurt. Oude kantoren, verloederde stukjes bedrijventerrein, tochtige wederopbouwhuizen. Voor het herontwikkelen van dergelijke plekken moeten projectontwikkelaars extra kosten maken. Soms is daar subsidie voor en betaalt de belastingbetaler dus mee. Ook voor het weghalen van leegstaande en verkrotte gebouwen (denk aan vrijkomende agrarische bebouwing (VAB)) draait in de regel de belastingbetaler op.
De kandidatenlijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen is vastgesteld. U vindt op deze lijst bekende en nieuwe namen. Een totaal van maar liefst 48 kandidaten. De lijsttrekker ChristenUnie Gelderland is opnieuw Dirk Vreugdenhil.
De Heelsumse beek ontspringt op de Wolfhezerheide en stroomt via Heelsum en de Jufferswaard naar de Rijn. Andere beken in deze omgeving stromen al jaren niet meer: de grondwaterstand daalt en de beken zijn drooggevallen.
Ieder jaar wordt er door de provincie een begroting opgesteld. Vanuit de begroting wordt geld verdeeld om de verschillende taken uit te kunnen voeren.
Afgelopen woensdag kwamen in het prachtige Oosterwolde de fracties van de lokale ChristenUnie uit Oldebroek, Elburg en Nunspeet, de Provinciale Statenfractie, stichting De Vier Merken en verschillende lokale boeren bijeen om te praten over de plannen van de stichting, stikstof, PAS-melders en het toekomstperspectief voor boeren.
Onze kandidaten voor de komende Provinciale Statenverkiezingen in 2023 zijn bekend. We zijn blij om uit alle delen van Gelderland kandidaten op de lijst te hebben staan.
Het OV is een nutsvoorziening. Daarom is het van groot belang dat de overheid daar regie op houdt. Daar is vandaag in de Tweede Kamer een motie over aangenomen, ingediend door ChristenUnie Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf.
Frisse lucht, minder lawaai, in beweging komen: actief bezig zijn in de natuur is gezond. Daarom is het ook zo mooi dat de natuur goed toegankelijk is en dat er initiatieven zijn waardoor bewegen in de natuur gestimuleerd wordt. Mountainbikeroutes zijn daar een voorbeeld van. Maar er wordt ook kritisch naar deze routes gekeken: binnenkort vindt er een rechtszaak plaats waarbij de provincie gedaagd wordt en het risico bestaat dat routes gesloten gaan worden.
Mobiliteit en OV gaan over verbinding. Want fysieke verbinding, zoals een busverbinding, is noodzakelijk om te ontmoeten. En ontmoeten gaat over gemeenschap zijn en over samenleven. De provincie heeft een belangrijke rol in bereikbaarheid, en daarmee in het behouden van verbinding. Eén van de grootste financiële verantwoordelijkheden van de provincie is het provinciale wegennetwerk en provinciale OV. Dan gaat het om bussen, maar ook om treinverbindingen. Veel van deze mobiliteit wordt aanbesteed.
De bouw van drie windturbines langs het Twentekanaal in Zutphen kan doorgaan. Het inpassingsplan voor windpark IJsselwind Zutphen is vastgesteld door Provinciale Staten.
De herijking van de structurele begroting van de Provincie is een zorgvuldig proces geweest dat vorig jaar is begonnen en waar velen een bijdrage hebben geleverd. Ik wil in het bijzonder de begeleidingscommissie bedanken voor de input die is geleverd, maar ook het college en het ambtelijk apparaat die hier hard aan hebben gewerkt. Ik ben ook blij dat we in gesprek zijn geweest met de Gelderse samenleving om dit ingewikkelde vraagstuk uit te leggen en ook om hun input hierover te horen. Dit alles leidt tot het moment waar we nu staan: de daadwerkelijke besluitvorming over de herijking.
Zoals beschreven in de Gelderse Maatregelen Stikstof, is er maar één route uit deze stikstofcrisis. En dat is het terugbrengen van een balans tussen onze welvaart en de natuur. Alleen dán zal er ook ruimte ontstaan voor maatschappelijke ontwikkelingen die ook stikstofruimte vragen.
Gaaf resultaat: het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor het verbreden van de Rijnbrug.
Goed nieuws voor Gelderse boeren die zich inzetten voor natuurbeheer en het versterken van de biodiversiteit. Een motie van de ChristenUnie die pleit voor een regeling die het agrarisch natuurbeheer ook voor 2023 en volgende jaren zeker moet stellen is met ruime meerderheid aangenomen.
Vorige week was het in veel christelijke kerken ‘dankdag voor gewas en arbeid’. Een moment van verstilling waarin onze dankbaarheid voor alles dat we hebben gekregen in ons leven naar boven komt. Zo’n oproep tot dankbaarheid kan best heel erg ingewikkeld zijn als je voor grote uitdagingen staat. Hoge gasprijzen, woningnood, geen perspectief meer voor je bedrijf en een oorlog zo vlak bij. De vlag hangt op de kop, oplossingen lijken allemaal erg lang te duren en dan dringt de vraag zich op hoe je dan in vredesnaam dankbaar kan zijn.
Koning Willem I is beroemd om zijn spoorwegen en kanalen. Hij wilde het suffe Nederland opstuwen in de vaart der volkeren. Met zijn vooruitziende blik bouwde hij spoorlijnen en legde hij kanalen aan en veranderde daarmee het Nederlandse landschap. Een enorme boost voor handel en industrie! Nederland werd veel beter te bereizen, ook voor mensen met een smallere beurs. En toen kwam de auto. Veel kanalen en spoorlijnen zijn in onbruik geraakt. Wie weet nog dat de Rijnbrug bij Rhenen eigenlijk een spoorbrug is?
Zon en wind zijn steeds vaker onze energiebronnen. Steeds meer zon en wind, betekent dat we minder afhankelijk zijn van fossiele energie – en ook van energie die we moeten importeren uit bijvoorbeeld Rusland.
Duurzame energie, daar hebben we het al jaren over. In Gelderland zijn we volop bezig om steeds meer duurzame energie op te wekken. Nu de energieprijzen onder zeer grote druk staan vanwege de onzekere levering van gas en olie is het nog helderder dat we volop door moeten gaan met onze energietransitie. Ook is het belangrijk om te zien waar de veranderende energiemarkt ons werk in de provincie Gelderland raakt, en of er daardoor aanpassingen moeten worden gedaan.
In dit interview stelt Judith Westerink ChristenUnie-gedeputeerde Peter van ‘t Hoog vragen over het voornemen om reserveringsgebieden voor waterwinning aan te wijzen en wat daar de gevolgen van zijn voor boom- en fruittelers.
Wie af en toe kletsnat regent tijdens een regenbui kan het zich misschien moeilijk voorstellen, maar droogte is voor het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe een groot probleem.
Overal in de Betuwe zijn borden te zien met daarop teksten als: “Laat de teelt in de Betuwe niet opdrogen!”. Die borden staan er in reactie op de plannen van de provincie om reserveringsgebieden aan te wijzen voor toekomstige drinkwaterwinning.
Statenlid Janneke Slingerland bezocht samen met andere waterwoordvoerders uit de Staten de waterwinlocatie Fikkersdries in Driel.
Lang is er gesproken om het Luchthavenbesluit Teuge voor te bereiden: overleg is gevoerd door omwonenden, de luchthavendirectie, gebruikers van de luchthaven en onder andere ook de provincie Gelderland, samen in de CRO-Teuge (Commissie Regionaal Overleg Teuge).
In de brieven die vrijdag 10 juni door de ministers van Landbouw en Stikstof & Natuur naar de Tweede Kamer gestuurd zijn, gaat het veel over doelen en percentages met betrekking tot het verminderen van stikstofuitstoot. Hierdoor kan het beeld ontstaan dat de stikstofcrisis vooral een abstract tekentafelprobleem is, wat door de agrarische sector opgelost moet worden.
Fractievoorzitter Dirk Vreugdenhil mag opnieuw de ChristenUnie-lijst aanvoeren voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Op voordracht van het bestuur werd Vreugdenhil tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering tot lijsttrekker gekozen.
Meepraten over versterking van het Gelderse Klimaat? Mogelijk ontvang je hiervoor eind dit jaar een uitnodiging. Er komt een Burgerberaad Klimaat waaraan 3000 Gelderlanders kunnen deelnemen.
Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het aantal wolven en de omgeving. Daarom moeten we perspectief creëren, preventieve maatregelen treffen én schade compenseren.
Er staat weer een gloednieuwe podcast klaar van Vreugdenhil & Rebel In Alle Staten over erfgoed!
Op het prachtige Huis Zypendaal in Arnhem praten Dirk Vreugdenhil en Freek Rebel met Theo Meeuwissen van Geldersch Landschap en Kasteelen over ridders, kastelen en erfgoed.
De coronacrisis heeft zijn sporen in onze samenleving achtergelaten. Niet alleen op het vlak van gezondheid, maar ook op andere gebieden zoals het openbaar vervoer. Daarover spraken we vandaag in de Provinciale Staten. Provincie Gelderland wil met twee tijdelijke noodconcessies ervoor zorgen dat het ov met de huidige dienstregeling door kan blijven rijden. Toch moeten we nu al vooruit kijken en ervoor waken dat Gelderland ook op de langere termijn bereikbaar blijft.
Onlangs heb je over het thema ov aangeklopt bij de Tweede Kamer. Inmiddels zijn daar schriftelijke vragen over gesteld door Stieneke van der Graaf over het ov in Gelderland én de rest van Nederland. Waarom is het belangrijk dat deze vragen gesteld zijn?
De strijd om de ruimte is losgebarsten. Er is meer ruimte nodig voor de natuur; voor de extensivering van de landbouw; voor de energietransitie en voor meer woningen. Misschien raad je het al: dit kan niet allemaal. Volgens de laatste berekeningen moeten we 1,8 keer meer grond in Gelderland hebben om alle doelen die we als provincie hebben te kunnen realiseren. Het wordt steeds duidelijker dat we keuzes moeten maken en heel zuinig om moeten gaan met grond.
“De laagvliegroutes zijn niet opgelost. Wist je dat ze juist hier gaan doorstijgen?” Tijdens het werkbezoek in Hattem werden wij als Provinciale Statenfractie wakker geschud omtrent het onderwerp Lelystad Airport.
Gelderland moet zo snel als mogelijk bedrijven legaliseren die buiten hun schuld om zonder natuurvergunning zijn komen te zitten. Dat is de boodschap die de ChristenUnie in Gelderland afgeeft aan het provinciebestuur. Hoewel het een verantwoordelijkheid van de landelijke overheid is, wil de partij haast maken door de legalisatie van PAS-melders voor te schieten voor het Rijk.
Hoi Peter, in de Provinciale Staten is vandaag besloten om de regio Lubelskie in Polen met 200.000 euro te steunen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Kun je wat vertellen over de achtergrond van de relatie tussen Gelderland en Lubelskie?
Dit artikel verscheen ook in Trouw.
De coronacrisis lijkt achter ons te liggen. Maatregelen zijn afgeschaft en er kan weer volop gereisd worden. Tijdens de coronacrisis heeft de overheid met het wegvallen van de reizigers-inkomsten OV-bedrijven financieel ondersteund.
Gedeputeerde Staten (GS) heeft de Statenvragen van Statenlid Freek Rebel over het partnerschap tussen provincie en boeren beantwoord. De provincie gaat geen partnerschap aan met individuele boeren, maar wil maatwerk leveren door samen te werken met collectieven zoals LTO Noord.
Om een beter evenwicht te vinden met de natuur is het nodig dat veel boeren omschakelen naar natuurinclusieve landbouw. Provincie Gelderland heeft in verschillende programma’s staan dat boeren die willen omschakelen gesteund zullen worden. Maar de ChristenUnie heeft contact met verschillende boeren die in de praktijk dat partnerschap niet altijd ervaren.
Vandaag bespraken we het rapport van de Rekenkamer ‘meer vitaliteit, minder leegstand’ tijdens de oordeelsvormende sessies. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we in gesprek gaan over de rol van de provincie.
Met verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van Clemens Cornielje, onze oud-commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Met veel respect en waardering herdenken we hem als Gelderse ChristenUnie-fractie. Hij overleed afgelopen donderdag op 63-jarige leeftijd. We hebben Clemens leren kennen als een toegankelijke en betrokken commissaris, die oog had voor iedereen.
De uitdagingen voor boeren zijn groot. Zeker in de Foodvalley; hier zijn veel intensieve landbouwbedrijven dicht bij de Veluwe. Er zijn grote uitdagingen door de stikstofcrisis en het wordt het steeds moeilijker om de boerenbedrijven te runnen door financieel beperkte opbrengsten. Dat maakt een toekomst voor de boeren in de Foodvalley onzeker.
Gelderland heeft een aantal luchtvaart- en helikopterterreinen, en is bevoegd om een vergunning voor zo’n terrein te verlenen. Onlangs is een vergunning aangevraagd om een helihaven te realiseren in de omgeving van het Schaffelaarbos, in gemeente Barneveld. Hiervoor heeft Gedeputeerde Staten een ontheffing verleend. Dit riep bij ons een aantal vragen op.
De wereld is opgeschrikt door de militaire inval van Rusland in Oekraïne. De door Rusland geleide invasie heeft duizenden slachtoffers tot gevolg. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het brute geweld en zoeken een veilig heenkomen. De aanval op Oekraïne en de Russische poging om de Oekraïense democratisch gekozen regering omver te werpen, bedreigen ook direct de veiligheid van Europa en de waarden waar wij voor staan.
Afgelopen zaterdag brachten raadsleden Marina Lanting en Hans Boer van de lokale ChristenUnie/SGP samen met Statenleden Freek Rebel en Arnold Versteeg van de provinciale ChristenUnie en SGP een bezoek aan de Puttense boer Gerrit Koopman.
De motie van de ChristenUnie en VVD voor het oprichten van een taskforce voor de Rijnbrug is aangenomen door de Gelderse Provinciale Staten.
Panorama Gelderse Rivieren: dit prachtige boekje (nu nog concept) geeft een mooi overzicht van de ingewikkelde opgaven die er liggen rond de grote rivieren die door Gelderland stromen: de Maas en de Rijn (met in het vervolg de Waal, Nederrijn-Lek en IJssel).
De provincie Gelderland werkt aan een Gelders warmte-infrabedrijf, kortweg GWIB. Wat is dat? Een warmte-infrabedrijf, ofwel een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat water komt uit een warmtebron in de buurt, bijvoorbeeld restwarmte uit industrie, warmte uit oppervlaktewater of uit de bodem.
ChristenUnie Gelderland vindt dat de dagelijkse files rond de Rijnbrug moeten worden aangepakt, om zo de regio toegankelijk te houden. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak.
Wonen is in ons land een sociaal grondrecht. In artikel 22 van de grondwet staat het zo: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Internationaal gezien doen we het goed. We mogen trots zijn op onze volkshuisvesting. Maar het hebben van een betaalbare woning is ook in Gelderland niet vanzelfsprekend.
Statenleden Dirk Vreugdenhil en Freek Rebel brachten woensdag een bezoek aan de Food Academy Nijkerk (FAN). Voor Freek Rebel een thuiswedstrijd: sinds 2019 zit de Nijkerker in onze Gelderse Provinciale Statenfractie.
Als het gaat om verduurzaming van de landbouw, hoor ik vaak de vraag: “Wanneer is het genoeg?” (o.a. Martin Sommer in de Volkskrant van 30 oktober jl.) De vraag komt voort uit zorg om de toekomst van de landbouw. De eisen die aan boeren worden gesteld ten aanzien van dierenwelzijn, emissies en biodiversiteit worden steeds strakker. Dit vraagt dat agrarische bedrijven zich continu blijven aanpassen. Terwijl er al heel veel stappen zijn gezet. Sommigen raken hierdoor ontmoedigd. Ze hebben het gevoel dat ze het nooit goed kunnen doen. Het is natuurlijk jammer als boeren de moed en de lol in het werk verliezen.
Gedeputeerde Staten hebben de schriftelijke vragen over de problemen rond de elektrische bussen van Keolis op de noodconcessie IJssel-Vecht beantwoord.
Gestrande bussen langs (snel) wegen en bussen waar onderdelen spontaan van loslaten. Met de start van de noodconcessie IJssel-Vecht heeft Keolis in 2020 alle bussen vervangen door duurzame, elektrische exemplaren. Helaas leveren deze bussen sinds de start problemen op. Met als gevolg een hoog verzuim onder chauffeurs. Daarom hebben wij samen met een aantal andere partijen schriftelijke vragen gesteld.
Begin december mochten we met de hele Gelderse fractie van de ChristenUnie een bezoek brengen aan de ChristenUnie-fractie in Aalten. Het was goed om elkaar weer fysiek te zien en in gesprek te gaan over onder andere de situatie van de boeren in de regio, verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van Aalten met het OV.
De Gelderse begroting 2022 blijft net onder de miljard: 990 miljoen. In de titel noem ik het duizend miljoen, dat geeft goed aan hoe ongelooflijk veel geld het is. ‘Mokerveel’ zou dat in mijn vriendenkring worden genoemd. De vorige keer heb ik uitgelegd dat de Provincie Gelderland rijk is, maar dat het steeds minder wordt. In deze blog vertel ik waar Gelderland haar geld aan uitgeeft.
Hoe wekken we in de toekomst onze elektriciteit op? Met welke warmtebronnen verwarmen we ons huis als er geen aardgas meer is? En waar in onze omgeving wekken we die energie op? Zijn die plekken acceptabel en kunnen we dat betalen?
Schoon drinkwater is van levensbelang. Wist je dat jij en ik allebei gemiddeld 133 liter drinkwater per dag gebruiken?
Met het plan van Gedeputeerde Staten om een netwerk jeugdpodiumkunsten in Gelderland te organiseren, is de ChristenUnie blij. Dit netwerk heeft als doel om kinderen en jongeren te bereiken met podiumkunsten. Denk hierbij aan muziek, dans en theater.
Er wordt gezegd dat in Gelderland tot 2030 ruim 80.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Om met de energietransitie een beetje vaart te maken, wordt gezegd dat we niet genoeg hebben aan zonnepanelen op daken, maar dat ook zeker ruimte nodig is op landbouwgrond en misschien zelfs wel in natuur. Om overstromingen, droogte en hitte aan te kunnen, is het nodig om het landschap grondig aan te passen. Er wordt ruimte gezocht voor uitbreiding van bedrijventerreinen, recreatiegebieden en (circulaire) industrie. Natuurgebieden moeten groter, want dan worden ze meer robuust. En dan is het nog nodig om de landbouw te extensiveren. Ook daarvoor is grond nodig.
De stikstofproblematiek raakt ons allemaal. Voor de boer gaat het om het eigen bedrijf dat in de knel komt, voor de woningzoeker weerspiegelt het de wanhoop waarmee gezocht wordt naar een passende woonruimte en voor de ondernemer betekent het uit- of afstel van de plannen die op tafel liggen.
Vandaag werd de begroting van Gelderland voor 2022 vastgesteld. We zijn blij dat Gelderland er financieel goed voor staat. We kunnen het stamkapitaal zelfs nog een beetje laten groeien. Nu we zien dat het rendement op het vermogen afneemt, stelt ons dat voor een flinke opgave voor de toekomst. Of het nu Corona, stikstof, klimaat of de tekorten op de woningmarkt betreft: we zien onrust en onvrede. Het individu en de overheid staan steeds vaker tegenover elkaar en de emotie loopt steeds verder op.
De laatste tijd is de wolf weer veel in het nieuws. Wat is er precies aan de hand?
Laten we even teruggaan in de tijd. In Nederland was de wolf zo’n 150 jaar ‘verdwenen’. Vanaf 2015 liet de wolf zich weer in Nederland zien en heeft zich weer gevestigd op de Veluwe. In 2019 zijn de eerste pups geboren. En sindsdien is de populatie gegroeid naar zo’n 15 á 20 wolven, en mogelijk meer.
Mooie herfstkleuren, zon en volop wind op locatie molen De Vlijt in Wapenveld: beter kun je het niet verzinnen voor een werkbezoek over energie en verduurzaming vanuit de Gelderse ChristenUnie-fractie.
Het behalen van de doelstanden is van wezenlijk belang. Niet om het jagen op zichzelf, dat is wat ons betreft een middel voor een ander doel én een laatste oplossing. Het gaat namelijk niet goed met de natuur. We zien dit bijvoorbeeld terug in de stikstofproblematiek, maar ook aan de steeds meer voorkomende droogte. Daarom is het extra belangrijk dat, wanneer het ene boompje zich door stikstof en droogte heeft weten te werken, ditzelfde boompje niet opgevreten wordt door de zwijnen.
Als je het hebt over de provincie Gelderland, dan is de bak met geld één van de eerste zaken die veel mensen weten te noemen. ‘Iets met Nuon toch?’
Ons voedsel oogt eenvoudig, maar onze voedselsystemen zijn complex. Dat blijkt wel uit de stikstofcrisis, onze natuurbeheerplannen en de relatie met agrofood. Dat vraagstuk kennen we. Graag richt ik uw aandacht op een andere actualiteit.
Proeftuinen aardgasvrij, zo heten de projecten die sinds enkele jaren in Gelderland lopen. Alle huizen en andere gebouwen in een wijk kunnen beschikken over andere energiebronnen dan aardgas.
De Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) werd vandaag besproken tijdens de oordeelsvormende sessies van de Provinciale Staten. Een open en transparante overheid is namelijk van groot belang. Zeker in deze tijd waarin feit en fictie nog wel eens door elkaar lijken te lopen.
Vorige week woensdag trokken Statenlid Freek Rebel en fractievolger Judith Westerink samen met Rosmarijn Boender van de VVD de Gelderse uiterwaarden in met onder andere Staatsbosbeheer, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en de Agrarische Collectieven om te praten over aanbestedingen in natuurgebieden. Zij concludeerden dat het door aanbesteden voor de lokale boer moeilijk wordt om lokaal natuur te beheren en alternatieven in de toekomst zijn dus nodig.
In de Gelderse politiek hebben we vaak te maken met meerdere tegenstrijdige belangen. Belangen die discussies opleveren en waarmee we rekening moeten gehouden. Neem bijvoorbeeld het luchtvaartbesluit voor luchthaven Teuge. Een onderwerp waar veel discussie in onze Gelderse politiek over is.
Natuur is essentieel en van wezenlijk belang. Naast de intrinsieke waarde van natuur en de noodzaak van kwalitatief hoge biodiversiteit is het ook voor ons als individu van groot belang. Meer groen is namelijk goed voor de mens, zowel mentaal als fysiek. En precies om deze reden is het zo belangrijk dat natuur voor iedereen toegankelijk is.
In november 2020 is in Ermelo iets bijzonders gebeurd. De eerste Dorpendeal van de provincie Gelderland werd hier namelijk gesloten. Half juni ging Wouter Kamp, woordvoerder leefbaarheid, op werkbezoek. ‘Want hoe werkt dat nou zo’n dorpendeal?’
Cybersecurity. Een onderwerp waar steeds meer over gesproken wordt. En dat is terecht want onze samenleving is niet alleen maar fysiek maar ook steeds meer digitaal vormgegeven. En met het ontstaan van deze nieuwe werkelijkheid ontstaan er ook risico’s. We zien steeds meer aanvallen op onze digitale systemen en ook digitale misleiding neemt toe.
We bespraken vandaag de perspectiefnota. En in dat woord – perspectief – zit een lading die we vandaag de dag misschien wel meer dan ooit nodig hebben. Perspectief gaat over uitzicht en hoop. Het gaat over de noodzaak om problemen op te lossen waar we nu middenin zitten. Onze samenleving hunkert naar contact, na een periode waarin we verplicht afstand moesten houden tot onze naaste omgeving. Onze natuur zucht onder vervuiling die wij als mensen hebben veroorzaakt. Boeren zijn radeloos omdat de stikstofcrisis elke week alleen maar ingewikkelder lijkt.
Het herindelingsadvies Scherpenzeel-Barneveld is een van de meest gevoelige dossiers die we in lang tijd in de Staten hebben gehad. Dat is niet voor niets: Inwoners voelen een verbondenheid met hun dorp of stad. Het maakt deel uit van hun identiteit. Hoe dichterbij die verbondenheid is vormgegeven, des te sterker het onderdeel uit maakt van die identiteit.
Verbinding, samenwerking en draagvlak creëren waren de kernwoorden die centraal stonden tijdens het werkbezoek van afgelopen woensdag op landgoed Middachten.
’s Morgens bij de ontbijttafel, bladerend in de krant op pagina 2 een klein berichtje: ‘Locatie gezocht voor kerncentrale’. Bijna 25 jaar na de sluiting van de kerncentrale in Dodewaard vraagt de provincie Gelderland alle Gelderse gemeenten of ze plek willen bieden aan een nieuwe kerncentrale.
Dit artikel is ook geplaatst in 'opinie' van Binnenlands Bestuur.
Waarom betaalt de provincie Gelderland mee aan het Rijkswegennet? Deze vraag kwam recent op tafel tijdens de bespreking in de Provinciale Staten van Gelderland over het knooppunt A1-A30. Nu is het niet onterecht dat de vraag gesteld wordt of de provincie een bijdrage kan leveren. Deze vraag wordt namelijk aan iedere provincie gesteld en dergelijke investeringen dragen bij aan provinciale doelen zoals een goed vestigingsklimaat en een goede woonomgeving.
Al jaren in het nieuws: een luchthaven die er misschien nooit komt. Althans, niet als vliegveld voor vakantievluchten, zoals lang geleden is bedacht en besloten. Steeds kwam er een kink in de kabel en nu lijkt het erop dat we deze luchthaven niet meer nodig hebben. Hoe zit het precies?
Soms voel je je als politicus net een detective.
In mijn blogje 'Voor een gezond Gelderland' schreef ik nog dat bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden. Dat komt omdat ik bestrijdingsmiddelen niet tegenkwam in de teksten van actualisatie 7 van de Omgevingsverordening (Afdeling 3.2, Artikel 3.23) of de bijlage waarnaar wordt verwezen als het gaat om schadelijke stoffen waarvan de toepassing niet is toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden. Maar in die bijlage wordt weer verwezen naar een ander document: de stoffenlijst. Die kon ik niet vinden. Dus die heb ik middels technische vragen opgevraagd. De antwoorden vindt u hier.
Het is niet goed gesteld met de biodiversiteit. Ons menselijk gedrag gaat ten koste van de schepping. Daar hebben we verantwoordelijkheid in te nemen, juist als provincie. Inhoudelijk ligt er een goed en noodzakelijk beleidsprogramma. We hebben nog wel een aantal nuances.
Er is ophef over de nieuwe A15 en dat heeft alles te maken met stikstofuitstoot. In eerste instantie lijkt deze ophef misschien over een abstract tekentafelprobleem te gaan, maar niets is minder waar. Wil de nieuwe A15 gerealiseerd worden, dan moet alle stikstof die daar ten gevolge van uitgestoten wordt gecompenseerd worden. Daarom moeten er berekeningen gedaan worden om te kijken hoe groot die stikstofdepositie is.
Energie voor iedereen en duurzaam opgewekt in elke regio, daar bereiden gemeente zich in regionaal verband op voor. Niet alleen veel werk, ook veel hoofdpijnpunten liggen er voor gemeenten bij het opstellen van deze RES’sen – Regionale Energie Strategieën. Deze week spraken we met elkaar als ChristenUnievertegenwoordigers vanuit alle Gelderse RES-regio’s en de provinciale ChristenUnie-fractie.
Het OV is een onmisbare nutsvoorziening. Goed OV houdt de samenleving leefbaar en zorgt letterlijk voor verbinding. Maar deze nutsvoorziening is ook kwetsbaar, zoals de afgelopen periode duidelijk zichtbaar werd door COVID-19. De markt zakte in elkaar en de inschrijvingen voor concessies bleven uit. De overheid moet nu nog meer bijspringen om het OV te kunnen blijven garanderen. Is dat eigenlijk wel terecht? Is er überhaupt nog sprake van een echte markt?
Dit bericht was geschreven op basis van de kennis van dat moment. Inmiddels is duidelijk geworden dat gebruik van bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan in de Gelderse grondwaterbeschermingsgebieden. Lees hier het vervolg.
In Gelderland is het toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op landbouwgrond waar vervuiling binnen 1-25 jaar de bronnen kan hebben bereikt waar drinkwater wordt gewonnen. Uit rapporten van RIVM en de RON blijkt dat bestrijdingsmiddelen tot de grootste bedreigingen behoren van de kwaliteit van het drinkwater. Dit gaat over uw en mijn gezondheid. En die van onze kinderen en kleinkinderen.
Uit de Achterhoek klinkt een noodsignaal: nieuwe synthetische drugs, zoals 3-MMC, zijn in opkomst en leveren grote gezondheidsrisico’s op voor jongeren in Gelderland. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan wetgeving die deze drug moet verbieden door het op de opiumlijst te plaatsen. Maar zolang drugscriminelen vrij spel krijgen om nieuwe vormen van synthetische drugs te produceren is het dweilen met de kraan open.
Iedereen kent de beelden wel. De rijen trekkers die langzaam rijdend over de snelweg naar de provinciehuizen en het Malieveld reden. En ook deze week hebben de boeren hun stem weer laten horen. Nu bij verschillende grote distributiecentra. Als je die trekkers ziet ga je bijna geloven in de kloof tussen de boeren en de burgers. Boeren voelen zich onbegrepen en niet gewaardeerd. En burgers hebben veel sympathie met de boer maar voelen zich vaak machteloos. Want als ze de boeren zouden willen steunen, welke opties hebben ze dan?
Het begrip klimaatverandering is allang geen theorie meer – in de loop van de jaren merken we dat het weer verandert. Droge zomers en piekbuien ondervinden we in de praktijk.
De strijd om de ruimte is losgebarsten. Er moeten woningen gebouwd worden en we zoeken een plek voor opwekking van duurzame energie. Tegelijkertijd vragen we van boeren dat ze extensiveren. Vooral rondom natuurgebieden willen we dat ze minder dieren per hectare gaan houden, minder mest op het land brengen en zorgen voor een mooier landschap met meer biodiversiteit. Om te kunnen extensiveren, heeft een boer meer grond nodig. Het alternatief is dieren weg doen en dat is voor hem of haar economisch meestal niet haalbaar. De noodzaak om te extensiveren maakt extra duidelijk dat grond schaars is. Het zou jammer zijn als het extensiveren van de een betekent dat de ander geen toekomst meer heeft.
Nadat de afgelopen weken al ruime aandacht is geschonken aan de vrijheid van godsdienst, kerkgang in tijden van corona, een blasfemiewet geïnitieerd door moslims na het vermoorden en bedreigen van leraren, de spanning tussen het discrimeneren van homo’s enerzijds en ervan overtuigd zijn dat de gemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht een zonde is of het al dan niet mogen demonstreren in de buurt van een abortuskliniek omdat je vindt dat een foetus een rechtsstatelijke positie zou moeten krijgen, is er één ding duidelijk: godsdienst is duidelijk in beeld als onderdeel van het maatschappelijk gesprek en de standpunten en overtuigingen worden met bijzonder veel emotie beleefd.
Afgelopen week kwam er een vervolg op de discussie over godsdienstvrijheid. Een boze Tim Hofman stelde bij Op1 dat mensen ongelijk behandeld werden. Als religieuzen samen mogen komen, dan mag toch iedereen met een passie of tijdverdrijf met elkaar in een zaaltje zitten? Uiteindelijk bleek: er hoeft niet iets beperkt te worden op het vlak van vrijheid van godsdienst maar het begrip moet worden uitgebreid. Tijdverdrijf en passie komen ook bij voetbalfans en theaterbezoekers voor. Het gaat dus om een levensstijl die de ruimte moet krijgen en daarvoor moet godsdienstvrijheid worden opgerekt. Na mijn eerste artikel over de achtergrond van godsdienstvrijheid, lijkt het me goed om ook hierop te reageren. Niet zozeer om de achtergrond van godsdienstvrijheid te rechtvaardigen, maar om de beperkte doordenking van Tim zichtbaar te maken.
Het klinkt bijna ongeloofwaardig, in een artikel in de Stentor stelt mevrouw De Wilde de vraag of gelovigen meer rechten hebben dan niet-gelovigen en concludeert dat dit het geval is [1]. Ze stelt dat goedbedoelde wetgeving de maatschappij inmiddels in de weg zit. Dat klopt niet, want juist de geest van de wet zorgt dat vrijheid van godsdienst de toegangspoort is tot een gelijke behandeling. Mr. Dr. Pieter Pel weet dat ook, maar krijgt niet de ruimte dit te ontkrachten. Dat geeft een wat onbevredigend gevoel en daarom lijkt het me zinvol het antwoord op 'de vraag bij het nieuws' toe te lichten. Het is juist dat actief-religieuzen een beroep doen op hun recht, terwijl a-religieuzen dat niet doen. Dat wil niet zeggen dat a-religieuzen nergens in geloven en dat recht niet hebben.
In ons Gelderse landschap zijn natuur en landbouw van elkaar afhankelijk. We hebben boeren nodig voor het beheer van landschap en natuur, bijvoorbeeld door begrazing en onderhoud van landschapselementen. Ook hebben we boeren nodig om de natuur te herstellen. Als ChristenUnie pleiten we voor meer natuurinclusieve landbouw, die kan werken met minder mest, meer water, meer streekeigen landschapselementen, en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurinclusieve landbouw gaat er bovendien van uit dat de landbouw afhankelijk is van de natuur, door middel van het vasthouden van water, een gezonde bodem, bestuiving, beheersing van ziekten en plagen, en weerbaarheid van vee en gewassen. Natuur kan een plek hebben in de kringloop binnen een bedrijf.
Het opwaarderen van de Mansholtlaan en Nijenoord Allee, met een onderdoorgang voor auto’s ter hoogte van de Churchillweg, zijn volgens de Gelderse en Wageningse fracties van de ChristenUnie een terechte keuze van de provincie. Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten maakte vandaag deze voorkeur bekend om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren. De ChristenUnie is blij dat de oversteekbaarheid van de Nijenoord Allee wordt verbeterd met een onderdoorgang voor auto’s en er geen nieuwe weg door het Binnenveld wordt aangelegd.
Het is bijna ondenkbaar: een debat voeren over stikstof zonder protesterende trekkers voor de deur. Toch is dat precies wat er in Gelderland is gebeurd tijdens de laatste Statenvergadering voor het reces. Met overgrote meerderheid werd een motie aangenomen die het onmogelijk maakt voor overheden, organisaties bedrijven om op eigen houtje Gelderse bedrijven op te kopen, om vervolgens die stikstofruimte elders weer te gebruiken. Graag leg ik jullie uit waarom deze motie zo belangrijk is en hoe het toch kan dat dit in alle rust heeft plaatsgevonden.
Ov-bedrijf Keolis verliest het recht op het verzorgen van het busvervoer in de regio Ijssel-Vecht. De provinciebesturen van Gelderland, Overijssel en Flevoland hebben de aanbestedingsprocedure onderzocht en geconstateerd dat Keolis opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt
Waar oplossingen voor mobiliteit vooral in stedelijk gebied worden uitgerold vroeg ChristenUnie Statenlid Freek Rebel vandaag aandacht voor het landelijke gebied. Ook daar zou de provincie initiatieven vanuit de samenleving op het gebied van mobiliteit moeten aanjagen en mede financieren.
De wolf is definitief terug in Nederland. En dat de wolf tot de verbeelding spreekt is de afgelopen tijd wel weer gebleken. De wolf beheerste op enig moment de media en voor- en tegenstanders vonden er van alles van. Voor de ChristenUnie is het van belang dat vooral het eerlijke verhaal over de wolf verteld wordt. De wolf is niet alleen een grote predator die schapen opeet maar ook niet alleen een luxe hond waar we mooie foto’s van kunnen maken. Daarom zijn realisme en draagvlak wat ons betreft het devies.