Zomer column: "Bram, Sjaak en de openstelling van vliegveld Lelystad"

pieter plug - zomerzaterdag 04 augustus 2018 22:20

Bram is een driejarige Herder en Sjaak een twaalfjarige Maltezer. De afgelopen dagen trof ik beide honden met baasje bij hun caravan met luifel op een Zuid-Hollandse camping in de buurt van Braassemermeer en de Kagerplassen. Een leuke SVR-camping met kleinschaligheid en rust als belangrijkste kenmerken. Als tenminste de windrichting niet dusdanig is dat dalende vliegtuigen richting Schiphol op 700-550 meter hoogte de serene rust op de camping en omgeving verstoren.  Hoewel de camping hemelsbreed 20 km van Schiphol ligt, lukt het vaak niet om het komen en gaan van vliegtuigen te negeren. Met het downloaden van twee apps op mijn telefoon probeer ik in te schatten wat de ervaring hier in de omgeving nabij Schiphol betekent voor de bewoners op bijvoorbeeld de Noord-Veluwe, die na openstelling van vliegveld Lelystad worden geconfronteerd met het geluid van dalende en stijgende vliegtuigen. Wezep ligt op een vergelijkbare afstand van Airport Lelystad.

Als ik zie dat vliegtuigen met bestemming Schiphol op 400-600 meter hoogte en soms zelfs lager over de dorpen van de bollenstreek vliegen en dan minimaal zo’n 15 decibel meer geluid produceren dan het normale omgevingsgeluid, vraag ik me echt af of we het besluit om vliegveld Lelystad open te stellen niet terug moeten draaien, dan wel het aantal vliegbewegingen drastisch moeten beperken – ondanks de kapitaalvernietiging en de mogelijke gevolgen voor de economische groei van Flevoland die door openstelling van vliegveld Lelystad wordt verwacht. Veel belangrijker is wat mij betreft of we de bewoners van Gelderland en Overijssel in de omgeving van Lelystad deze geluidsoverlast moeten aandoen. We zijn allemaal gebaat bij een schoon, veilig en stil Gelderland.

Bram en Sjaak waren blij met de vrijheid en rust op de camping. Het viel me op aan de twee honden dat ze een voorbeeld waren voor menig hond en baas die ik in stad, dorp of wijk zie rondlopen. Bram en Sjaak liepen los en bleven zonder techniek of lijn binnen een straal van drie tot vier meter van de caravanluifel, verder kwamen ze niet. Luisterend naar het baasje wisten ze dat weglopen geen optie was. Geen bezoek aan de tent van de buurman, ook niet als ik als buurman ze daartoe wilde verleiden. Geen pootje optillen tegen de eerste beste paal, autoband of tentstok om territorium af te bakenen. Geen behoefte achterlatend op het campingterrein waar oud en jong zich prima vermaakten. Waarom kunnen Bram en Sjaak met hun baasjes zich netjes gedragen en liggen kleine speelplaatsjes in steden en dorpen vaak vol met uitwerpselen van honden, waardoor spelen of voetballen niet meer mogelijk is?

Waren er maar meer honden en baasjes zoals Bram en Sjaak. Dan was uw en mijn woonwijk vast een stuk schoner en kunnen we ons druk maken om zaken die echt overlast gaan veroorzaken, zoals de openstelling van vliegveld Lelystad. 

 

Pieter Plug - fractievoorzitter Christenunie Gelderland

« Terug