Nieuwsbrief ChristenUnie Gelderland

Aan de slag voor Gelderland

Gelderland
Nieuwsbrief juli 2023

##mailingaanhefachternaam##,

De zomerperiode breekt aan. In de politiek heet dat reces. Dat is niet helemaal vakantie. Maar wel een tijd waarin de agenda’s minder gevuld zijn en we tijd hebben om te reflecteren op de afgelopen periode. En om ons op te maken voor de periode die komen gaat. Het afgelopen half jaar was intensief. Na de campagne en verkiezingen zijn we toch uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Een intensieve periode waar we hebben geknokt voor onze idealen. En we zijn trots op het resultaat. Om een paar concrete voorbeelden te noemen: leefbaarheid staat hoog op de agenda en we gaan in dat kader 100 dorpendeals afsluiten de komende periode. Een vervijfvoudiging van de afgelopen periode. Ook zien we het ChristenUnie geluid terug in de aanpak van de stikstofproblemen, de versterking van de biodiversiteit en in de ondersteuning van het distributiecentrum van de voedselbank.

We zien uit naar de periode van rust. Maar ook naar de periode na het reces om met elkaar te knokken voor ons mooie Gelderland! Om het zeggen met Psalm 62:2: Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen, van Hem blijf ik alles verwachten. Een mooie zomer gewenst en mocht u vragen hebben of zijn er uitdagingen waar de provincie aan bij kan dragen, dan horen wij dat graag!

Freek Rebel
Fractievoorzitter

Samen aan de slag voor Gelderland

Dirk Vreugdenhil legt eed af

Vorige week is de nieuwe bestuursperiode in Gelderland van start gegaan, met een debat over het coalitieakkoord en de installatie van het nieuwe college. Met de deelname aan het nieuwe college hebben we ook een gedeputeerde mogen leveren. We zijn er trots op dat Dirk Vreugdenhil plaats neemt in het college. Na 8 jaar Statenlidmaatschap heeft hij het stokje overgenomen van Peter van ‘t Hoog.

 

Podcast over het coalitieakkoord

Dirk en Freek hebben een podcast opgenomen over de totstandkoming en inhoud van het coalitieakkoord. Hier gaan ze in op verschillende aspecten van het coalitieakkoord: zowel de mooie als de lastige zaken. Beluister de aflevering hier.

 

De wolf in het beheer


Kunnen we de wolf beheren? Deze vraag stond afgelopen woensdag centraal. We hebben gepleit om vervolgstappen te zetten. Regeren is immers vooruitzien. 

Lees hier een uitgebreide update over de wolf.

Een Vitaal Landelijk Gebied Gelderland

Afgelopen dinsdagavond hebben we het over het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG) gehad. Een belangrijk onderwerp, waar het o.a. gaat over stikstof, natuur, water en klimaat. In het programma wordt vastgelegd hoe we de doelen omtrent deze onderwerpen willen behalen.
Lees meer.

Afscheid Peter van ‘t Hoog

Met de installatie van een nieuw college, nemen we ook afscheid van Peter van ‘t Hoog als gedeputeerde namens de ChristenUnie. Eind 2022 heeft Peter te kennen gegeven een punt achter zijn politieke loopbaan te zetten. Peter heeft een enorm lange politieke en bestuurlijke carrière achter de rug in Elburg, Ede en Gelderland. We zijn ontzettend dankbaar voor alles wat hij de partij en de samenleving heeft gegeven. We gaan zijn rustige analyses, zijn enorme kennis en grote loyaliteit enorm missen. Peter gaat na de zomer aan de slag bij Rijkswaterstaat.

 
Freek Rebel Uitgelicht! Family7

Uitgelicht! Family7

Freek Rebel was te gast bij Uitgelicht! op Family7 om te praten over het coalitieakkoord. 

Bekijk hier de aflevering. 

Heide Epe

Perspectiefnota

De plannen die we als coalitie hebben bedacht, zijn tijdens de vergadering over de Perspectiefnota financieel omgezet. Een belangrijk moment, omdat we nu de plannen werkelijkheid kunnen gaan maken.
Lees onze bijdrage.

Nieuwe samenstelling van de fractie

Met het vertrek van Dirk uit de fractie is er plek voor een nieuw Statenlid ontstaan. We heten Maarten van der Velde (linkerfoto) van harte welkom als ons nieuwe Statenlid. Maarten was nu al betrokken bij de fractie als fractievolger. Ilonka Donker (#4 van de kandidatenlijst) heeft een mooie nieuwe functie in het onderwijs gekregen, waardoor het niet meer mogelijk is om haar werk te combineren met het Statenlidmaatschap.

We heten ook Ben Bloem (rechterfoto) een warm welkom als fractievolger. Ben zwaaide onlangs af als raadslid in Apeldoorn. Hij is een ervaren kracht en zet die ervaring graag in voor de provinciale fractie. De rol van fractievoorzitter neemt Freek Rebel nu op zich: “Samen met het team heb ik zin om aan de slag te gaan voor Gelderland!”.