Droge sprengenkoppen en natte weilanden – zoektocht naar juiste waterbalans

spreng bij Putten06-03-2015 11:47 06-03-2015 11:47

Water: een onderwerp waar we in Nederland nooit over uitgepraat raken. Verdroging – gebrek aan zoet water – is een risico waar de ChristenUnie-fractie van Provinciale Staten Gelderland tijdens hun werkbezoek nadrukkelijk op wordt gewezen. In Putten wandelen zij langs een van de sprengenkoppen. Op de plek waar vroeger de Volenbeek ontsprong, is nu een droge bedding zichtbaar.

Gerard van den Brandhof van het Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt dat bestuurders zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar dat de zoetwatervoorraad in de bodem afneemt. “Ieder jaar wordt er meer water uit de bodem onttrokken dan er door neerslag in terugkomt. Hier moet dringend onderzoek naar worden gedaan.”

Boeren en natuurbeheerders zijn het niet eens over de juiste grondwaterstand – bij een te natte bodem kunnen de boeren niet op het land met hun trekkers. Voor weidevogels is juist een hogere grondwaterstand gewenst.

Dirk Vreugdenhil is tweede op de kandidatenlijst voor de ChristenUnie bij de komende Statenverkiezingen. “Met het woord balans vat ik dit werkbezoek samen,” zegt hij. “Boeren, weidevogels, natuurbeheer, verdamping, onttrekking en neerslag – in de afwegingen bij de zoektocht naar het juiste evenwicht kan ook de provinciale overheid een rol vervullen.”

« Terug

Reacties op 'Droge sprengenkoppen en natte weilanden – zoektocht naar juiste waterbalans'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2015 > maart