Provinciale ChristenUnie houdt mobiliteitsbijeenkomst in Rivierengebied

P1000986dinsdag 19 oktober 2010 12:34

Op woensdag 13 oktober hield de ChristenUnie Statenfractie een provinciale thema bijeenkomst over Mobiliteit. Midden in het gebied waar snelwegen, spoorverbindingen en rivieren samen de wegen zoeken door het landschap en de dorpen kwamen ChristenUnie wethouders en raadsleden uit de provincie bij elkaar. Het thema Mobiliteit is zeer van toepassing in het Rivierengebied, vandaar dat we onze bijenkomst ook hebben georganiseerd in Waardenburg aan de rand van Gelderland, aldus fractievoorzitter Pieter Plug. Zowel een aantal snelwegen, als spoorverbindingen waaronder de Betuwelijn en de rivieren maken het gebied tot een eigen stukje van Gelderland.

De ChristenUnie raadsleden en wethouders uit Gelderland werden uitgebreid ingelicht over het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en de stand van zaken over de doortrekking van de A15. De heer Mekers verduidelijkte het PHS en gaf ook aan dat de provincie Gelderland zowel ambtelijk als bestuurlijk bij de rijksoverheid haar zorgen kenbaar maakt over de gevolgen van het programma Hoogfrequent Spoor voor de leefbaarheid van dorpen in Oost Nederland. Onder de aanwezigen merkten we ook duidelijk hoeveel bezorgdheid er is voor toename van geluids- en trillingoverlast. Het blijkt dat geluidsoverlast ingebed is in wettelijke regels, maar dit geldt niet voor trillingoverlast. Dat is een manco, vonden de aanwezigen in de zaal. Het alternatief voor goederenvervoer over het spoor is transport over water. Ook dit kwam uitgebreid aan de orde. Iedereen was het erover eens dat dit zoveel mogelijk gebruikt moet worden, aangezien dit veel minder overlast geeft dan transport over weg en spoor.

Martin Schuurman ging dieper in op de problematiek rond de A15. Voor de ChristenUnie geldt nog steeds dat nut en noodzaak van doortrekking van de A15 aangetoond is, maar dat er wel gekeken moet worden hoe de doortrekking plaats zal vinden. Voor de ChristenUnie Gelderland is het van groot belang dat flora en fauna in het kwetsbare rivierengebied beschermd moeten worden en dat daardoor een tunnel de gewenste manier is om het Pannerdensch Kanaal te passeren. De financiering hiervoor is nog onduidelijk, reden voor de partij om het dossier en de ontwikkelingen rond de A15 goed te volgen, aldus Martin Schuurman, Statenlid voor de ChristenUnie in Gelderland. In het concept verkiezingsprogramma voor de komende nieuwe statenperiode erkennen we heel duidelijk dat er een oplossing moet komen in dit gebied. De 100 miljoen die Provinciale Staten in meerderheid tijdens de vorige periode hebben gereserveerd moet, of de A15 nu wel of niet doorgetrokken wordt, in ieder geval ten goede komen aan verbeteren van de verkeersproblematiek in dit gebied. Dat staat te lezen in ons concept verkiezingsprogramma, aldus fractievoorzitter Pieter Plug.

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden