Pieter Plug en Evert de Graaf op bezoek bij de Elspeter schaapskudde

Schaapskudes Ermelomaandag 11 oktober 2010 10:08

Op uitnodiging van de Stichting schaapskudde Elspeet waren de ChristenUnie fractieleden Pieter Plug en Evert de Graaf afgelopen vrijdagmiddag aanwezig op de landelijke contactdag van schaapsherders in Elspeet. Als ChristenUnie vinden we het belangrijk om schaapskuddes in Gelderland in stand te houden aldus Plug en De Graaf

Schaapskuddes hebben niet alleen een functionele taak als het gaat om begrazing op met name de heide gronden. Maar schaapskuddes hebben ook een belangrijke recreatieve waarde die we als Gelderland moeten koesteren. De Gelderse schaapskuddes bestaan uit schapen van vaak bijzondere rassen die we dienen te behouden voor de toekomst. Er bestaan al heel lang goede contacten tussen ChristenUnie politici en zowel bestuursleden van de stichting Schaapskudde Elspeet als herders van schaapskuddes.

Het bijzondere contact met deze stichting ontstond toen begin van de zomer 54 schapen in één klap omkwamen bij een onweersbui en de stichting financieel in de problemen leek te komen. De Gelderse ChristenUnie sprong in de bres en stelde schriftelijke vragen aan het college van GS om financieel bij te springen. Mede door de media aandacht bleek later dat het financieel bijspringen niet meer nodig was, omdat de verzekering het grootste deel van de geleden schade uitkeerde.

Tijdens de ontmoeting afgelopen vrijdag ervoeren de ChristenUnie fractieleden nogmaals hoeveel impact de dood van die 54 schapen nog steeds heeft. Het verhaal van de schaapsherder maakte een diepe indruk op ons zo lichtten ChristenUnie fractievoorzitter Pieter Plug en fractievolger Evert de Graaf toe. Met de aankoop van een aantal schapen van de Ermelose kudde en een ram van de Elspeter kudde wordt de komende jaren ingezet om de karakteristieke eigenschappen van het Elspeter schaap met zijn mooie zwarte kop en oren te behouden. Deze kudde zal met de twee schaapkuddes in Ede altijd mijn bijzondere aandacht blijven houden, aldus Plug.

« Terug

Archief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden