Weblog - Wat doet de provincie eigenlijk?

P1130067maandag 04 september 2017 10:38

“Als er geen provincies zouden bestaan, moesten die vandaag nog in het leven geroepen worden". Dat is een quote van een oud-Commissaris van de Koningin in Overijssel. Althans zo heb ik het onthouden. Hij sprak deze woorden alweer jaren terug, toen het bestaansrecht van de huidige provincies zwaar betwist werd, midden jaren-90.

Deze quote schoot me in gedachten toen ik deze zomer op vakantie was. We maakten een fietstocht door Engeland, Schotland en Ierland. Tijd genoeg om na te denken en af en toe weg te mijmeren. De meer elementaire vragen gaan dan door je hoofd. Zoals de vraag die iemand me stelde kort voor de vakantie: ‘joh, leuk dat je Statenlid bent, maar wat doet de provincie eigenlijk?” Een vraag die regelmatig klinkt. Want laten we eerlijk zijn: voor veel burgers is de provincie niet erg zichtbaar.

Voor een antwoord op zo’n vraag kun je natuurlijk een lesje staatsrecht uit de kast halen. Of beginnen over kerntaken, beleidseffecten en investeringsimpulsen, maar dat levert bij de gemiddelde burger ook niet meteen een beeld op.

Een onverwachte ontmoeting leverde wel een beeldend antwoord. En zonder dat ik iets hoefde uit te leggen. We stopten onze fietstocht voor een pauze in een Engelse pub. Daar raakten we aan de praat met een ander fietsend stel over wat je tijdens een fietstocht onderweg zoal ziet: hele verschillende landschappen, allerlei dorpjes, wijken en steden. Soms heel aantrekkelijk, fris en levendig. Maar soms ook uitgestorven, verouderd en verloederend. En we kwamen te spreken waar die verschillen toch vandaan komen. Welke factoren maken nu dat een centrum levendig blijft of doodbloedt? 

En voor we het wisten spraken we over ruimtelijk ordening, over keuzen die daarin gemaakt worden, hoe bepalend die zijn, welke partijen een rol spelen en over het krachtenveld waarin die keuze tot stand komen. En op welk niveau dan besluiten nodig zijn. Ik geef toe, geen alledaags gesprek, een beetje beroepsdeformatie klinkt er ook wel in door. Maar ja, een dosis planologie in je opleiding laat zich niet zomaar verloochenen.

“Maar stel je voor dat dit soort keuzes alleen lokaal gemaakt zouden worden, dan wordt het een veelheid aan puzzelstukjes maar zonder dat die bij elkaar passen. Het is maar goed dat er regionaal gekeken wordt om te zorgen dat de puzzelstukjes wel bij elkaar passen en tot een mooie puzzel worden”, zo besloot onze nieuwe vriend.

Kijk, mooier had ik het niet kunnen zeggen.

Peter van 't Hoog

Statenlid 

« Terug