ChristenUnie wil helderheid over bevaarbaar maken van Apeldoorns Kanaal

Apeldoorns Kanaal foto Pieter Plugwoensdag 12 april 2017 15:16

In het debat dat door de ChristenUnie is aangevraagd gaf fractievoorzitter Pieter Plug aan dat Provinciale Staten helderheid moeten bieden inzake het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal.

Er is al veel geld geïnvesteerd in het beleefbaar maken van het Apeldoorns Kanaal, zoals een schone bodem, natuurvriendelijke oevers en aanlegvoorzieningen. Het zodanig bevaarbaar maken van het kanaal dat boten met van de BM-klasse er kunnen varen lijkt nu niet haalbaar. Daarvoor zijn de kosten te hoog. Maar volgens de ChristenUnie zijn er juist veel mogelijkheden die wel benut kunnen worden, zoals roeien, waterfietsen, kanoën, en fluisterboten. De ChristenUnie gebruikt hier de vergelijking met Giethoorn voor en spreekt daarom van het Giethoorns model.

Om met deze vaartuigen onder de bruggen te kunnen varen is een doorvaarthoogte van 1,3 meter noodzakelijk. De meeste bruggen tussen de Bonenburgersluis tot de Hezenbergersluis voldoen al aan deze doorvaarthoogte. De Kloosterburg en de Flessenbergerbrug nog niet, daarom wil de ChristenUnie deze bruggen aanpassen, zodat dat deel van het kanaal ook geschikt is voor waterrecreatie.

De ChristenUnie heeft om de ambitie helder te maken vandaag een motie ingediend met daarin het verzoek om bij toekomstig onderhoud en aanpassingen van bruggen uit te gaan van bevaarbaarheid met een doorvaarthoogte van 1,3 m en geld ter beschikking te stellen om de Kloosterbrug en de Flessenbergerbrug hierop aan te passen.

Stilleggen van de klaarliggende plannen voor het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal is niet nodig, vindt de ChristenUnie, als wordt gekozen voor het Giethoorns model.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
170412 Spreektekst Pieter Plug over Apeldoorns Kanaal37.3 kBapplication/pdfdownload

« Terug