ChristenUnie wil verplichte bijdrage drugscriminelen voor opruimen drugsafval

DSC_4090-2 kleinerdinsdag 22 november 2016 10:07

De Gelderse ChristenUnie heeft het bestuur voorgesteld drugscriminelen verplicht mee te laten betalen aan het fonds voor opruimen van drugsafval. Pieter Plug stelt een amendement voor op het verkiezingsprogram van de partij. Het bestuur wil dit overnemen.

Tijdens het congres op zaterdag 26 november mogen de leden hierover stemmen. ‘Verwacht mag worden dat zij dit amendement aanvaarden, gezien de ruime steun van mede-indieners en het positieve advies van het landelijk bestuur. Aanpak van drugscriminelen is voor de ChristenUnie noodzaak’, aldus Pieter Plug, indiener van het amendement en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gelderland.

Grondeigenaren kunnen sinds enige jaren aanspraak maken op een speciaal hiervoor ingesteld fonds voor een tegemoetkoming van de kosten van het opruimen van drugsafval. De kosten voor dit fonds komen uit de reguliere begroting van I&M. De ChristenUnie vindt dat criminelen op moeten draaien voor de maatschappelijke kosten die gemoeid zijn bij het opruimen van drugsafval. De vervuiler betaalt. Daarom wil de partij het geld voor dit fonds uit de Pluk-ze-pot financieren, het geld dat teruggevorderd is van criminelen.

Uit recent onderzoek van de ChristenUnie Gelderland is gebleken dat drugsafval niet alleen voorkomt in Brabant en Zeeland, maar dat ook aangrenzende provincies, zoals Gelderland ermee te maken hebben. Aanpak is hard nodig. Criminelen verdienen aan het produceren van drugs, maar dumpen het gevaarlijke, chemische afval. Grondeigenaren draaien op voor de kosten van het opruimen.

Een ongewenste zaak, aldus de Gelderse ChristenUnie. De vervuiler moet betalen en dus mogen drugscriminelen er niet mee weg komen. Het amendement krijgt ruime steun van ChristenUnie-leden uit Gelderland en ook daarbuiten. ‘Nu blijkt dat ook het landelijk bestuur van de ChristenUnie positief staat tegenover ons amendement op het verkiezingsprogramma. De ChristenUnie wil werk maken van aanpak van drugsafval door de vervuiler te laten betalen’, aldus Pieter Plug.

 

« Terug

Archief > 2016 > november

Geen berichten gevonden