Bestrijding van mensenhandel moet nadrukkelijk op de kaart in Gelderland

Mensenhandel.jpgdinsdag 23 juni 2020 19:30

Op de dag dat de politie Oost-Nederland vijf verdachten heeft opgepakt op verdenking van mensenhandel, heeft de Gelderse ChristenUnie een motie ingediend die tot meer bewustwording en samenwerking moet leiden op dit onderwerp. Fractievoorzitter Dirk Vreugdenhil is blij met de brede steun vanuit Provinciale Staten: “Criminelen hebben flink vat op de Gelderse samenleving. We moeten samenwerken om onze vrijheid te beschermen”.

Vanochtend stond op de website van Omroep Gelderland het bericht dat twee vrouwen maandenlang zijn uitgebuit in de prostitutie. Dit is het schokkende bewijs waar al langer waarschuwingssignalen over zijn. Het RIEC- Oost Nederland rapporteert al langer met ondermijningsbeelden over infiltratie van criminelen binnen de Gelderse samenleving. Het RIEC stelt dat drugs, witwassen, mensenhandel, fraude en criminele vrijplaatsen voor grote problemen zorgen in de ondermijnende criminaliteit binnen Gelderland. 

De ChristenUnie voert al jaren een strijd tegen oprukkende drugscriminelen. Vaak genoeg worden kwetsbare mensen door deze criminelen uitgebuit. Dat blijkt ook uit het meest recente rapport van het RIEC. Daarnaast is er volgens het RIEC sprake van gedwongen illegale prostitutie in Gelderland. In de regio Noord Oost en Zuid Gelderland is hier nog veel te weinig aandacht voor.

Ook de rapporteur Mensenhandel sprak in zijn rapport zorgen uit door te stellen dat maar in heel weinig Gelderse gemeenten specifiek beleid omtrent mensenhandel is geformuleerd. Ontbreken van beleid kan ertoe leiden dat dit thema onvoldoende politiek en bestuurlijk is geborgd. Hij deed dan ook de aanbeveling dat gemeenten een beleid op moesten stellen en dit op regionaal niveau moesten afstemmen.

De aangenomen motie van de ChristenUnie is een stap in de goede richting. De motie, mede ingediend VVD, CDA, PVDA, GroenLinks, SGP en Forum voor Democratie, roept op om nadrukkelijk aandacht te geven aan het thema mensenhandel en om samenwerking te zoeken met partners binnen de regio. Deze motie, die volgende week in stemming komt bij de volgende Statenvergadering gaat dan deel uitmaken van het programma weerbaarheid van de Provincie. Fractievoorzitter Dirk Vreugdenhil is blij met de steun maar ook nog lang niet tevreden: “Deze motie moet snel leiden tot concreet resultaat in de strijd tegen mensenhandel in Gelderland. De provincie heeft een belangrijke een rol als partner van gemeenten, als ondersteuner en als aanjager. We zijn er nog lang niet, dit is het begin van een nieuw hoofdstuk.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motiemensenhandel2.jpg145,1 kBimage/jpegdownload
Rode Draden Beeld RIEC3,9 MBapplication/pdfdownload

« Terug