Geschikte bedrijfsdaken voor zonnepanelen in Gelderland worden te weinig benut

zonnepanelen op bedrijfsdak.jpgdonderdag 31 oktober 2019 15:47

Uit een artikel in Solarmagazine* van 1 oktober blijkt dat op 93,5% van de potentieel geschikte bedrijfsdaken in Nederland nog geen zonnepanelen liggen. Het lijkt erop dat ondanks de groene ambities van Gelderland bepaalde drempels om te verduurzamen niet geslecht kunnen worden. De Gelderse ChristenUnie wil weten hoe dat komt en wat de Provincie kan doen om Gelderse ondernemers hierin te helpen en te stimuleren.

De afgelopen periode heeft de Gelderse ChristenUnie meerdere keren gepleit voor verduurzaming van Gelderland door middel van zonnepanelen op bedrijfsdaken. De mede daardoor gerealiseerde ‘Zoncoalitie’ uit de vorige Statenperiode heeft vooral in de regio Achterhoek een positieve impact gehad. Uit het artikel van Solarmagazine, en ook in de Benchmark ‘zon op bedrijfsdaken**’ blijkt dat het grote potentieel dat Gelderland heeft, nauwelijks wordt benut.

ChristenUnie Statenlid Janneke Slingerland heeft wel een idee waar de schoen wringt: “Uit overleg met ondernemers blijkt dat het ontbreekt aan advies op maat. Een ondernemer heeft zelf geen tijd om uit te zoeken hoe zijn bedrijf zonnepanelen op het dak krijgt, laat staan daar goede begeleiding of duidelijkheid over de financiering bij te regelen. En voor financiering wordt bijvoorbeeld verwezen naar OostNL, maar daar krijgen de ondernemers nul op rekest doordat dit bedrijf alleen innovatie financiert en geen projectontwikkeling”.

De ChristenUnie wil weten of de Provincie op de hoogte is van het potentieel dat Solarmagazine en de Benchmark beschrijven en wat de Provincie doet en vooral gaat doen om zonnepanelen op bedrijfsdaken te stimuleren en ondernemers hierbij te adviseren. Volgens Slingerland is dit noodzakelijk: “Zonnepanelen op bedrijfsdaken komen vaak ten goede aan de lokale ondernemer en projecten zijn snel te realiseren doordat de ruimtelijke impact gering is. Daarnaast is volgens beheerder Liander in bijna heel Gelderland voldoende capaciteit om stroom terug te kunnen leveren***. De Provincie heeft ambitieuze doelstellingen en die zouden we graag in deze projecten terugzien”.

----

*https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i19536/93-5-procent-potentieel-geschikte-bedrijfsdaken-heeft-nog-geen-zonnepanelen

**https://benchmarkzon.overmorgen

***https://www.liander.nl/transportschaarste/kaartje/indicatie-voor-terugleveren

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
191030 Statenvragen Zon op bedrijfsdaken.pdf122,8 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2019 > oktober

Geen berichten gevonden