VP

Bronckhorst platteland
Dick
Door Dick Ebbers op 16 november 2017 14:15

VP

Deze afkorting houdt mij de laatste tijd nogal bezig. VP staat voor VerkiezingsProgramma. Het gaat om een boekwerkje dat alle politieke partijen maken voor de verkiezingen. Je beschrijft hierin hoe je over bepaalde dingen denkt, welke idealen je hebt en welke plannen om deze idealen werkelijkheid te laten worden, mits je als partij bij de verkiezingen genoeg stemmen krijgt.

In dit geval gaat het om de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart 2018. Ik ben gevraagd om lijsttrekker te worden voor de ChristenUnie - SGP- combinatie in Bronckhorst. De laatste tijd ben ik, samen met een aantal andere enthousiastelingen, heel druk bezig met het schrijven van het verkiezingsprogramma.

Bronckhorst is qua grootte de twaalfde gemeente in Nederland met daarin 44 (!) grotere en kleinere kernen, 36.400 inwoners en 25 raadsleden.
Vóór de herindeling had de gemeente Zelhem 12.500 inwoners en 15 raadsleden.

Toen ik daar raadslid was, kwam ik bij de EDAH (die was er toen nog) andere raadsleden tegen en kon je daar tijdens het boodschappen doen politiek bedrijven. Ook anderen mengden zich soms in het gesprek en dat was goed!

Volksvertegenwoordiger ben je voor het volk en mét de inwoners. Dat wil niet zeggen dat je een soort suikeroom of tante bent die het iedereen naar de zin maakt.

Nee, je moet de verschillende belangen afwegen en dan een beslissing nemen die het beste is voor de hele gemeenschap. Daar is niet altijd iedereen blij mee.

Dat is begrijpelijk. Soms zijn er ontwikkelingen in de buurt van het woongebied van mensen waar ze niet op zaten te wachten.

Mijn ervaring is echter, wanneer je je standpunt persoonlijk uitlegt, het wel eerder accepteren of in ieder geval begrijpen. En daar zie je dus meteen de grote uitdaging (om maar eens een jeukwoord te gebruiken) van de Bronckhorster raadsleden. Zeker als vertegenwoordiger van een kleinere fractie!

Het wordt een stevige klus om in deze grote gemeente contact te houden met “iedereen”. Nu zijn er sinds de tijd van de Millennium bug allerlei manieren bijgekomen om iemand te benaderen, via Facebook en noem maar op; maar toch is het elkaar in de ogen kijken het meest direct en effectief.

Als mensen mij vragen wat het belangrijkste punt van ons Verkiezingsprogramma is, dan denk ik vaak aan dezelfde afkorting VP: Ver - Plaatsen. Dat is letterlijk, in de gemeente Bronckhorst om ter plaatse te kijken en te praten met mensen, maar ook figuurlijk, het je verplaatsen in de gedachtegang van anderen.

Hoewel Bronckhorst dus veel groter is dan Zelhem destijds, is dit wat ik toch graag wil blijven doen! Me verplaatsen, inleven in anderen.

Daarom houdt deze afkorting mij voorlopig ook nog wel bezig!!

Dick Ebbers

Deel dit bericht

Labels: , , , ,