ChristenUnie Gelderland ziet nog investeringskansen voor de komende jaren

fractie juli 2009woensdag 23 september 2009 13:56

ChristenUnie fractievoorzitter Martin Schuurman heeft vandaag tijdens het debat van Provinciale Staten aangegeven nog in deze statenperiode extra middelen te willen investeren in vrijetijdseconomie, recreatieve fietspaden, rondweg N786 en duurzame investeringen. De ChristenUnie verwacht dat Gedeputeerde Staten deze wensen verwerken in de begroting die in het najaar binnen Provinciale Staten wordt besproken.

Door de extra inkomsten die de Provincie ontving uit de verkoop van NUON is er de mogelijkheid om een extra impuls te geven eenmalige investeringen. De ChristenUnie wil wel zorgvuldigheid betrachten als het gaat om geld van de inwoners van Gelderland, waarover wij beschikking hebben. Eventuele investeringen moeten wel duurzaam worden uitgeven. Daarnaast is zorgvuldigheid geboden omdat we als provincie nog steeds niet precies weten welke korting van het provinciefonds vanuit rijksbeleid ons boven het hoofd hangt. Dit heeft ongetwijfeld ook forse gevolgen voor de provinciale begrotingen en de ondersteuningsmogelijkheden die we als provincie aan gemeenten kunnen geven.

Maar dat neemt niet weg dat de ChristenUnie in de komende jaren 2010 en 2011 naast de plannen uit het coalitieakkoord een extra impuls wil geven aan vrijetijdseconomie. Daar zijn onvoldoende middelen voor handen, en in deze tijd van crisis is het juist goed om daarin te investeren. Het past goed in ons streven om de Veluwe weer op 1 te zetten. En nu de RVG plannen maakt om verder te verzelfstandigen en de gemeenten weer verantwoordelijk gaan worden voor de recreatieve fietspaden zou wat de ChristenUnie betreft een financiële impuls van enkele miljoenen vanuit de provincie naar de gemeente kunnen leiden tot het inhalen van de onderhoudsachterstand van de recreatieve fietspaden in onze provincie.

Maar ook wil de ChristenUnie middelen reserveren voor de aanleg van de rondweg N786 de zogenaamde corridor Dieren – Apeldoorn. Onlangs bespraken Provinciale Staten de vijf herkenningen die de aanpak van vijf verkeersknelpunten in kaart brachten. Voor de N786 bleek onvoldoende middelen beschikbaar te zijn waardoor de aanpak uitgesteld dreigt te worden. Een in juli van dit jaar mede door ChristenUnie ingediende motie vroeg aan het dagelijks bestuur van de provincie de nadere verkenning van de verkeersproblematiek N786 uit te werken. Met extra middelen uit het investeringsbudget die de ChristenUnie nu ook voorstaat is het voorbereidingskrediet hiervoor ook zeker gesteld.

Daarnaast hecht de ChristenUnie aan duurzame investeringen op het gebied van klimaat. Ondersteuning aan Gelderse burgers bij bijvoorbeeld het isoleren van woningen van particulieren, stimuleren van toepassen van HRe-ketels en het gebruik maken van zonnepanelen. Zo kunnen we nog veel meer praktische voorbeelden geven, aldus ChristenUnie fractievoorzitter Martin Schuurman. Eerder dienden andere fracties ook al een dergelijk idee in. Ook wij als ChristenUnie komen we telkens weer uit op een duurzaamheidsfonds. Een fonds waar inwoners en kleinere bedrijven een beroep op kunnen doen om investeringen in duurzaamheid vóór te financieren, om deze later weer terug te betalen aan het fonds. Dit kan (gedeeltelijk) betaald worden uit het rendement welke de duurzame investering gaat opleveren. Op deze manier stimuleren wij duurzaamheid, maar helpen ook nog bedrijven en medewerkers welke gespecialiseerd zijn op dit terrein.

Tenslotte is de ChristenUnie van mening dat de gevolgen van de recessie naar verwachting nog lang voelbaar zullen blijven en daar waar de provincie de economie kan stimuleren, moeten we zeker onze verantwoordelijkheid nemen. Daar maakt de ChristenUnie zich sterk voor en zal ze zich ook sterk voor blijven maken.

« Terug

Archief > 2009 > september

Geen berichten gevonden