Peter van 't Hoog stelt voor

Peter van 't Hoog bij HdPdinsdag 17 mei 2016 10:32

.. te focussen op ruimtelijk rentmeesterschap. In ons beleid ligt de focus te eenzijdig op economie. Ik pleit voor bredere aandacht, zoals voor ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid.

Verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit
In de maatschappij zijn er allerlei veranderingen gaande. Neem de opkomst van internetwinkelen, waardoor veel minder winkelruimte in de winkelcentra nodig is. Of het nieuwe werken, waardoor minder kantoorruimte nodig is. We zien dat ontwikkelingen in vastgoed zich hierop nog maar mondjesmaat aanpassen. De uitdaging ligt in transitie, functieverandering en kwaliteit. Maar op de Technische Universiteiten is nog 90% van de inspanningen en investeringen gericht op nieuwbouw en slechts 10% op verbouw. Dit illustreert dat de omslag in denken nog niet breed is ingedaald. Zuinig, verantwoord en creatief omgaan met wat er al is, dat is wat ik noem ruimtelijk rentmeesterschap. En dat is nog een hele uitdaging!


Faciliteren en voorwaarden stellen
Gemeenten kunnen hun beleid niet altijd snel bijsturen vanwege de lange doorlooptijden van gemaakte afspraken. De provincie kan wel een leidende rol nemen in de omslag van denken. Op basis van haar formele positie kan ze beleidsruimte creëren of beperken. En soms kan de provincie met financiële middelen sturen en daar voorwaarden aan verbinden. De regio wil bijvoorbeeld een leegstaand bedrijventerrein verder ontwikkelen en vraagt hulp van de provincie. De provincie faciliteert de regio en stelt daar voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een deel van de vrije ruimte wordt gebruikt als zonnepark.

Focus op ruimtelijke rentmeesterschap
Bij ruimtelijk rentmeesterschap hoort ook opwekking van duurzame energie. Dat ligt niet altijd eenvoudig. De provincie kan, meer dan tot nog toe, het zoet en het zuur van haar beleid voor een regio aan elkaar koppelen. Bij steun van de provincie voor regionale economische ambities hoort dan ook steun van de regio voor provinciale ambities op gebied van energietransitie of vastgoed. Provinciale initiatieven als SteenGoed Benutten ondersteun ik van harte, maar kwantitatief gezien is het slechts een druppel op de gloeiende plaat. Om ruimtelijk rentmeesterschap vorm te geven is meer nodig. Dat vraagt een omslag, waarin een actieve en sturende rol van de provincie noodzakelijk is.

Peter van 't Hoog is Statenlid voor ChristenUnie

Reageren? p.vthoog@gmail.com

(Dit artikel is afkomstig van de website van de provincie Gelderland: 
http://www.gelderland.nl/Peter-van-t-Hoog-stelt-voor )

« Terug

Archief > 2016 > mei

Geen berichten gevonden