ChristenUnie Statenfractie deelt de zorgen rond de slibstort in het Mobagat

stortvrijdag 18 december 2009 10:01

Alhoewel de ChristenUnie fractie in Provinciale Staten van Gelderland zich zorgen maakt over de eventuele gevolgen van de stort van vervuild slib in de Veenderplas (zogenaamd Mobagat) heeft de ChristenUnie fractie de gisteren ingediende motie waarin werd gevraagd de slibstort te stoppen niet ondertekend en gesteund. De Provincie Gelderland heeft niet de wettelijke bevoegdheden om de slibstort stop te zetten.

De belangrijkste reden om de motie niet te steunen ligt voornamelijk in de begin tekst van de motie, aldus ChristenUnie Statenlid Pieter Plug. Daarin wordt aan het college van Gedeputeerde Staten het verzoek gedaan om binnen de wettelijke mogelijkheden zich maximaal in te spannen en de slibstort in het Mobagat te beëindigen. Een onmogelijke opgave, omdat de provincie geen wettelijke bevoegdheid heeft de slibstort stop te zetten, je doet dan een dergelijke oproep terwijl je feitelijk weet dat je al met lege handen staat. Een dergelijke oproep wil de fractie van de ChristenUnie niet voor haar rekening nemen. De bevoegdheid van de stopzetten van de slibstort ligt namelijk bij het waterschap. Wij hadden daarom voorgesteld deze zin te schrappen en daar in de plaats van een oproep te doen aan het Waterschap bestuur. Maar de indieners SP en CDA wilden hiervan helaas niet weten, waarschijnlijk omdat een meerderheid van Provinciale Staten de motie al ondertekend hadden en eigenlijk alleen maar gericht waren op een meerderheidsbelang van de motie dan een inhoudelijk feitelijke motie. Alleen de VVD en PvdA waren het met ons eens en namen ook beide afstand van de begin tekst in de motie. Na overleg waren de indieners nog wel bereid om in de motie een oproep op te nemen aan het Ministerie van VROM om aandacht te vragen voor de maatschappelijke onrust inzake de stort van vervuilde grond in schone plassen. Deze tekst, afkomstig van ChristenUnie en PvdA, werd nog wel aan de motie toegevoegd.

Zowel bij de waterschapbestuurders alsmede bij Minister Cramer is er volop alertheid over de slibstort, zo bleek uit een notitie van de provincie die gisteren door de Statenleden werd ontvangen. Ook minister Cramer geeft in de antwoorden op vragen van Tweede Kamerlid Poppe aan dat er op dit moment binnen de wettelijke kaders het slib wordt gestort. Mogelijk komt er naar aanleiding van nadere studies de komende maanden veranderende regelgeving, maar op dit moment wordt er gestort binnen de wettelijk kaders die er zijn. De ChristenUnie fractie heeft grote aandacht voor ons woon- en leefklimaat, daarbij is het van groot belang om blijvend onderzoek te doen naar de gevolgen en naar oplossingen om vervuilde grond op te slaan of af te voeren. Maar laten we de burgers van Gelderland niet de schijn op houden door aan te geven dat de provincie de stort stop wil zetten terwijl wij die bevoegdheid niet hebben. Dat is de eerlijkheid en betrouwbaarheid waar de ChristenUnie voor staat,

Pieter Plug, Statenlid, Martin Schuurman, fractievoorzitter

 

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden