ChristenUnie Gelderland wil vraaggerichte ondersteuning van Provincie voor jonge agrariërs

foto koeien in weiwoensdag 09 november 2016 17:14

De ChristenUnie Gelderland wil dat de Jonge Landbouwregeling (JOLA) die per 1 december 2016 a.s. wordt opengesteld meer gericht is op de wens en de behoefte aan ondersteuning van jonge agrariërs. De landbouwsector is van groot belang voor Gelderland. Jonge agrarisch ondernemers verdienen wat de ChristenUnie betreft steun.

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Nederlands Agrarisch Jongeren Contact (NAJK) is gebleken dat het vrijgestelde budget van de Jonge Landbouwersregeling (JOLA) niet bij de juiste doelgroep terecht komt, en dat de huidige regeling niet aansluit bij de investeringen van jonge boeren en tuinders. Wat de ChristenUnie betreft kan het niet zo zijn dat met de uitkomst van de uitgevoerde evaluatie de tweede openstelling per 1 december a.s. ongewijzigd wordt geopend.

De landbouwsector is van groot belang voor Gelderland. Met de JOLA-Regeling is het de bedoeling dat Jonge Landbouwers worden gesteund in het investeren in gebouwen, grond, machines en verplaatsbare installaties. Zo kunnen zij beter inspelen op marktontwikkelingen en wensen van de samenleving. De ChristenUnie wil dat de regeling wordt aangepast op de vraag en behoefte van agrariërs en diende hiervoor een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

De ChristenUnie vindt dat vanwege het belang van de landbouwsector in Gelderland jonge landbouwers in staat gesteld moeten worden in hun bedrijf te kunnen investeren. Wanneer een bepaalde regeling niet bij de behoeften aansluit van de doelgroep, dan moeten de eisen voor de regeling aangepast worden, aldus Pieter Plug, fractievoorzitter van de Gelderse ChristenUnie. Het college van Gedeputeerde Staten heeft toegezegd om een aantal kaders bij de twee openstelling aan te passen zodat deze beter past bij de vraag en behoefte van jonge agrariërs. Plug is blij met deze wijziging en met name voor de jonge agrariërs die behoefte hebben aan financiële ondersteuning.

 

« Terug

Archief > 2016 > november

Geen berichten gevonden