ChristenUnie Gelderland kritisch over cultuur- en erfgoedprogramma

Molen bij Wapenveldwoensdag 29 juni 2016 16:06

Waarom krijgen sommige instellingen geen subsidie, en andere juist wel? Statenlid Pieter Plug is kritisch over het cultuur en erfgoed programma van de provincie Geldeland. De ChristenUnie vindt dat kunst en cultuur het leven kunnen verrijken en tot sociale samenhang kunnen leiden. Ook waardeert de partij de inzet van vele vrijwilligers die vaak actief zijn bij culturele instellingen.

De ChristenUnie wil de provinciale subsidie goed besteden. Culturele uitingen die in aanmerking komen, moeten maatschappelijke waarde hebben en mogen niet schuren met de moraal en fatsoensnormen. Cultureel ondernemerschap en minder afhankelijkheid van subsidies vindt de ChristenUnie een goede zaak, mits dit geen mantra is om bezuinigingen goed te praten en er sprake is van eerlijke verdeling van de middelen. Instellingen die al van andere overheden subsidies krijgen hoeven niet ook nog eens provinciaal ondersteund te worden. Zo krijgt Introdans veel subsidie, maar de Sjoel in Elburg nauwelijks. Terwijl daar vele bezoekers komen en het museum werkt met vrijwilligers.

Restauratiefonds voor erfgoed
De ChristenUnie ziet in onze provincie veel cultureel erfgoed dat hard toe is aan restauratie hard. Om dit te kunnen financieren, stelt de ChristenUnie een restauratiefonds voor. Tevreden is Plug over het voorstel om 9,1 miljoen structureel in te zetten voor het erfgoed. Maar dit is niet voldoende, daar vele erfgoederen dure restauraties nodig hebben. Daarom wil de ChristenUnie een restauratiefonds, waarin de provincie Gelderland en andere organisaties de middelen samen kunnen brengen. Plug vindt het een gemiste kans dat geen financiële ruimte geboden is voor het verduurzamen van erfgoed. Verduurzaming kan juist helpen in het verlagen van de exploitatiekosten.

Blijven molens draaien?
Bekende erfgoederen zijn de molens. De ChristenUnie heeft een motie ingediend om de draaipremie voor molens niet af te schaffen. Molens die regelmatig draaien kosten op den duur minder dan stilstaande molens en een draaipremie is een mooie stimulans om deze oude erfgoederen te blijven gebruiken.

Het programma Cultuur en Erfgoed heeft veel goede elementen, maar is op een aantal punten te karig. Het lijkt op een vruchtentaart dat er smakelijk uitziet, maar waar je soms even door de zure vruchten heen moet bijten. De ChristenUnie hoopt dat het programma net als een smakelijke taart een goede bodem krijgt, die goed te behappen blijft voor de organisaties die ermee te maken krijgen.

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden